Index Vakbarát Hírportál

Rakétakilövés miatt három hete ég egy német láp

2018. szeptember 23., vasárnap 17:14

Három hete pusztít tűz Németországban egy lápvidéken, amelyet gyakorlótérnek használ a hadsereg, a rakétakilövési gyakorlat miatt keletkezett tűz elfojtásán vasárnap már több mint 1200 tűzoltó, katasztrófavédelmi szakember és katona dolgozott.

1200 hektáron ég a nyári aszályban kiszáradt láp, a füstfelhő műholdak felvételein is kivehető, a füstszag a 80 kilométerre lévő Brémában is érezhető. Nyílt lánggal egyelőre nem kell küzdeni, és a lakosságát nem kell kitelepíteni, de továbbra is érvényben van a pénteken kihirdetett katasztrófahelyzet.

* Die #Pumpen laufen am 10. Tag weiter rund um die Uhr: 550 ehrenamtliche #THW-Kräfte sind beim #Moorbrand in #Meppen im Einsatz. #Bundesverteidigungsministerin Ursula von der #Leyen verschaffte sich heute einen Eindruck von der Lage. https://t.co/hG0uMifYR6 pic.twitter.com/1FWKY1QeqS

— Bundesanstalt THW (@THWLeitung) 2018. szeptember 22.

A felszín alatt keletkezett tűzfészkek feltárására Tornado harci felderítő repülőgépeket vetettek be, a hőkamerával készített felvételek elemzését vasárnap kezdték el. Az oltást nemcsak az nehezíti, hogy a tűzfészkek esetenként nyolc méter mélyen húzódnak, hanem az is, hogy a gyakorlótér talajában sok a lőszer. 

A tűz szeptember 3-án keletkezett, amikor egy Tiger típusú harci helikopterről rakétákat indítottak.

(MTI)

Rovatok