Index Vakbarát Hírportál

Sztrájkolnak az ENSZ-ügynökség dolgozói Gázában

2018. szeptember 25., kedd 05:25

Nagyjából október közepéig van pénze működése fenntartásához az ENSZ palesztinokat segítő szervezetének (UNRWA), mintegy 185 millió dollár (csaknem 60 milliárd forint) hiányzik ahhoz, hogy az év végéig fedezni tudja tevékenységeinek költségeit - közölte Pierre Krahenbuhl, a szervezet főbiztosa.

Krahenbuhl szerint ennyi pénzre van szüksége az ENSZ-ügynökségnek, hogy minden szolgáltatását, így az oktatást, az egészségügyi ellátást, a segélyezést, a szociális és sürgősségi szolgáltatásait Szíriában és a Gázai övezetben el tudja látni.

Gázában hétfőn általános sztrájkba léptek az UNRWA dolgozói, az ellen tiltakozva, hogy a szervezet elbocsátásokkal és a humanitárius programok megnyirbálásával akarja megoldani jelenlegi pénzügyi válságát. Az ENSZ-ügynökség helyi munkatársainak elmondása szerint sokakat az aggaszt, hogy veszélybe került családjaik megélhetése.

Csaknem 13 ezer UNRWA-alkalmazott szüntette be a munkát hétfőn az oktatás és az egészségügy területén. Az UNRWA új támogatókat keres, miután eddigi legnagyobb adományozójuk, az Egyesült Államok megvonta tőlük a finanszírozást.

Washington eddig évente 360 millió dollárral segítette a szervezetet, azonban a múlt hónapban bejelentette, hogy felfüggeszt minden pénzügyi támogatást. Az UNRWA jelentése szerint ez a döntés 446 millió dolláros hiányhoz vezetett a szervezet költségvetésében.

Heather Nauert amerikai külügyi szóvivő a döntést azzal indokolta, hogy az UNRWA üzleti modellje és költségvetési gyakorlata "menthetetlenül hiányos". Hozzátette: az ügynökség "végtelenül és exponenciálisan bővülő kedvezményezettekből álló közössége egyszerűen fenntarthatatlan, évek óta válság-üzemmódban van".

Donald Trump amerikai elnök januárban jelentette be, hogy Washington csökkenti a palesztinoknak nyújtott segélyeket, amíg nem folytatják a béketárgyalásokat, melyek 2014-ben szakadtak meg. Trump a Twitteren azt írta, hogy bár Washington "dollármilliók százait" adja a palesztinoknak, ők nem értékelik a gesztust, és továbbra sem hajlandóak tárgyalni Izraellel.

A nehézségek ellenére az UNRWA iskoláiban megkezdődött a tanév, de tevékenységének fenntartása kérdésessé vált a finanszírozási hiány miatt.

A UNRWA-t 1949-ben, a palesztin menekültek megsegítésére hozták létre. Mintegy ötmillió palesztinról gondoskodik az Izrael által megszállt Ciszjordániában, valamint a Gázai övezetben, Jordániában, Libanonban és Szíriában. Mintegy 700 iskolát és több mint 140 egészségügyi intézményt működtet, valamint élelmiszersegélyeket oszt a rászorulóknak.

Rovatok