Index Vakbarát Hírportál

Túlélte a migránsozással vádolt osztrák miniszter a bizalmi szavazást

2018. szeptember 26., szerda 20:48

Túlélte a parlamenti bizalmi szavazást az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) belügyminisztere. A szerdai szavazást a liberális és baloldali ellenzék kezdeményezte, mert úgy vélték, Herbert Kickl  súlyos veszély a sajtó és a média szabadságára – idézte az MTI az ellenzéki liberális NEOS (Új Ausztria és Liberális Fórum) párt frakcióvezetőjét. Az FPÖ és az ÖVP koalíciója azonban, ahogyan az várható volt, kiállt a miniszter mellett.

Kickl azzal váltotta ki az ellenzéki kritikát, hogy kedden ismerté vált tárcája szóvivőjének javaslata, amely az általa kritikusnak nevezett sajtóorgánumok és a rendőrség viszonyának szabályozására irányult. Az osztrák belügyminisztérium a múlt héten elektronikus üzenetet küldött a tartományi rendőrségi sajtószolgálatoknak, amelyben többek között azt kérik, nevezzék meg a közleményekben, ha a feltételezett elkövető külföldi és hogy milyen jogcímen van az országban, illetve korlátozzák a legszükségesebb mértékűre a nyilatkozatokat a tárcával szemben kritikus lapoknak, illetve helyezzenek nagyobb hangsúlyt a szexuális bűncselekmények nyilvánosságra hozatalára.

Kickl szerint „az embereknek joguk van ahhoz, hogy teljeskörűen tájékoztassák őket”, ezért indokoltnak tartja a javaslatot, megjegyezve, hogy a korábbi centrista osztrák kormányok „kudarcot vallottak bevándorlási politikájukkal.”

Rovatok