Index Vakbarát Hírportál

Mostantól nem bűncselekmény a házasságtörés Indiában

2018. szeptember 27., csütörtök 11:09

Azután, hogy az indiai legfelsőbb bíróság hatályon kívül helyezte az ország egyik legkonzervatívabb törvényét, amely börtönbüntetéssel szankcionálta a melegek közötti szexuális kapcsolatot, eltörölték azt a törvényt is, ami bűncselekménynek minősítette a házasságtörést.

Egy, a brit gyarmati időkből származó jogszabály szerint akár ötéves börtönnel is sújthatták eddig Indiában azt a férfit, aki szexuális kapcsolatot létesített egy férjezett nővel anélkül, hogy abba az érintett férj beleegyezett volna, írja az MTI.

A törvény azt nem tette lehetővé, hogy nők panaszt tegyenek, és ők maguk jogilag nem is voltak felelősségre vonhatók, a házasságtörést kizárólag a férfiak ügyének tekintették.

Meghaladott elképzelés bűnügyi szempontból tekinteni a házasságtörésre - szögezte le a legfelsőbb bíróság határozatában. Hozzátették: a törvény értelmében a nők a férjük tulajdonának számítottak, és ez sértette méltóságukat és egyéni választási jogukat.

A legfelsőbb bíróság egy 1954-es határozatában még fenntartotta a házasságtörést kriminalizáló jogszabályt arra hivatkozva, hogy mindenki által elfogadott tény: az ilyen esetekben a férfi a csábító, nem pedig a nő.

Rovatok