Index Vakbarát Hírportál

Három gyereket ölt meg Ukrajnában egy gyalogsági akna

2018. szeptember 30., vasárnap 15:17 | aznap frissítve

Egy gyalogsági akna felrobbanása miatt három gyermek életét vesztette, egy pedig sérüléseket szenvedett a Donyeck megye szakadár ellenőrzés alatt álló részében lévő Horlivkában – írja az MTI a szakadár DAN hírügynökség jelentésére hivatkozva. 

A sérült gyermeket súlyos állapotban szállították kórházba. Az akna a szakadár katasztrófavédelmi szolgálat közlése szerint egy útellenőrző poszt közelében robbant fel, a hatóságok további részleteket nem közöltek.

Az UNIAN ukrán hírügynökség kitért arra, hogy az elmúlt napokban tömegesen betegedtek meg fertőzött ivóvíz fogyasztásától a szintén Donyeck megye szakadár ellenőrzés alatti részében lévő Makijivka településen, ahol elfogyott a vezetékes víz tisztítására használt klór. Csütörtökig a helyi hatóságok közlése alapján 87-en kerültek kórházba hasfájás, hányás, láz és egyéb, fertőzött víz fogyasztása miatti megbetegedésre utaló tünetekkel.

A kijevi parancsnokság vasárnapi jelentése szerint az elmúlt egy napban az orosz megszálló csapatok 32-szer nyitottak tüzet az ukrán állásokra a Donyec medencében. Egy ukrán katona sérült meg, továbbá egy polgári személy: a Majorszk elleni támadás során egy helybeli nőt a fején talált egy lövedék. Az Egyesített Erők parancsnokságának jelentése szerint két ellenséges fegyverest likvidáltak, hetet megsebesítettek. A DAN vasárnapi jelentése szerint az ukrán hadsereg 16-szor sértette meg a tűzszünetet az elmúlt napban Donyeck megye területén.

Február végén életbe lépett a Donyec-medence Ukrajnába történő visszaintegrálásáról szóló ukrán törvény, amely Oroszországot agresszor, megszálló államnak, a szakadár ellenőrzés alatti településeket pedig ideiglenesen megszállt területeknek minősítette. A jogszabály alapján az addig terrorellenesnek nevezett belügyi művelet fokozatosan, április végétől pedig hivatalosan katonaivá alakult át, és új neve "Egyesített Erők Művelete" lett. 

Rovatok