Index Vakbarát Hírportál

Trump: Szerelembe estünk Kim Dzsongunnal

2018. szeptember 30., vasárnap 10:31

Donald Trump új magasságokba emelte Kim Dzsongun észak-koreai diktátorral való kapcsolatát - legalábbis szóban - egy szombati kampányrendezvényén: az amerikai elnök azt mondta, ő és Kim "szerelembe estek" júniusi találkozójukon. 

A beszédből készült BBC videóösszefoglaló szerint Trump így foglalta össze az USA-Észak-Korea viszály történetét röviden:

Eleinte úgy volt, hogy, háborúzni fogunk Észak-Koreával (...) És tudják, mi az érdekes? Az elején én és Kim Dzsongun is nagyon kemények voltunk egymással, ment az adok-kapok. De aztán szerelembe estünk egymással.. oké? Nem, komolyan! Gyönyörű leveleket írt nekem, tényleg remek levelek. 

Trump ezután azt is kifejtette, tudja, hogy a média felkapja majd a szavait azzal, hogy ilyeneket mondani nem méltó egy elnökhöz. "De én azt mondom nektek, könnyű elnökiesen viselkedni" (ezt korábban egyszer már illusztrálta is), "amit viszont nem könnyű elérni, hogy tízezer ember álljon az épület előtt és próbáljon bejutni ide" - tette még hozzá a kampányrendezvényre összegyűlt emberekre utalva. 

Trump egyébként a hét elején bejelentette, hogy Kimmel újabb csúcstalálkozót fognak tartani. Korábbi hírek szerint ezt az észak-koreai vezető is szorgalmazná. Az előző alkalom a két államfő szimpátiája ellenére mostanáig nem tűnt nagyon eredményesnek, az észak-koreai nukleáris leszerelés ugyanis nem haladt jól, a részletek kidolgozása során patthelyzet alakult ki. A két ország kapcsolatának alakulását legutóbb itt foglaltuk össze

Rovatok