Index Vakbarát Hírportál

A francia Serval-offenzíva sem tudta megakadályozni a civilek lemészárlását

2018. október 1., hétfő 22:31

Több mint két tucat civilt gyilkoltak meg fegyveres támadók a Mali keleti részén található Gao tartományban. A Nigerrel közös határ közelében turbános, motoros dzsihadisták őrjöngtek.

Mali északi részén lehetetlen megfékezni a dzsihadista halálosztagokat. Egy friss jelentés szerint a hétvégén kegyetlen fegyveresek legalább 25 civilt gyilkoltak meg Amalaoulaouban - közölte az AFP francia hírügynökségre hivatkozva az MTI.

Motorral, turbánban

A motorkerékpáron közlekedő, turbánt viselő támadók a településhez érve tüzet nyitottak, és válogatás nélkül lőtték a lakosokat - mesélték a források, akik a támadás végrehajtásával a helyi dzsihadistákat gyanúsítják. A múlt kedden egy hasonló támadásban már 27 ember lelte halálát a Gao tartomány legfőbb városának számító Menakától 45 kilométerre nyugatra.

Halálzóna

Gao valaha fontos kereskedelmi központ volt, a transz-szaharai "selyemút" egyik központja, de mára Mali egyik legfeldúltabb régiójának számít. A térségben számos dzsihadista csoport tevékenykedik, a legnagyobb, az MNLA nevű hat éve kikiáltotta a Malitól független Azawad köztársaságot, ám a kormányerők, erőteljes francia katonai segítséggel kisöpörték a szedett-vedett csoportokból létrehozott köztársaságot.

Próbálnak visszavágni

A szélsőségesek azóta sem nyugszanak, öngyilkos merényleteket követnek el, majd ide-oda betörnek és válogatás nélkül gyilkolják azokat, akiket azzal vádolnak, hogy együttműködnek a hadsereggel.

Párizs válaszul már 2013-ban elindította a Serval fedőnevű hadműveletet azzal a céllal, hogy megakadályozza az ország északi és középső részén megerősödött dzsihadista csoportosulások térnyerését. Ma már az akciót Barkhane-nak hívják, de sajnos átütő eredményt még nem hozott.

Rovatok