Index Vakbarát Hírportál

Neonáci terrorszervezetet lepleztek le Chemnitzben

2018. október 1., hétfő 13:02 | aznap frissítve

A német szövetségi ügyészség hat neonácit vett őrizetbe hétfőn szélsőjobboldali terrorszervezetet alapításának gyanújával. Az ügyészség szerint a szervezet célja az alkotmányos rend megzavarása volt, és ehhez fegyvereket is akartak szerezni.

A rendőrség hat 28-30 éves férfit tartóztatott le. A gyanú szerint a Chemnitzi Forradalom nevű szervezet fegyveres támadásokat akart elkövetni külföldiek, migránsok és másként gondolkodók ellen.

Az őrizetbe vett emberek a Chemnitzben és környékén működő futballhuligánok, szkinhedek és neonácik közé tartoznak. A csoport tagjai félautomata fegyvereket is be akartak szerezni. 

A hat embert Szászország és Bajorország tartományban vették őrizetbe, az akcióban legalább 100 rendőr vett részt. Több lakásban házkutatást tartottak. 

A csoport vezetője a 31 éves Christian K., aki már szeptember 14-én előzetes letartóztatásba került, miután a Pro Chemnitz elnevezésű szélsőjobboldali csoport tagjai az utcán üvegekkel, elektromos sokkolókkal támadtak külföldiekre, menedékkérőkre.

A 15 fős csoport tagjai "polgárőrségnek" nevezték ki magukat, legalább 7 embert állítottak meg az utcán, körbevették, idegenellenes kijelentésekkel gyalázták őket és a papírjaikat követelték. Egy iráni férfit hátulról dobtak fejbe sörösüveggel, aki megsérült. 

A rendőrség szerint a szeptemberi chemnitzi tüntetéseken történtek csak a "főpróbát" jelentették. A csoport azt tervezte, hogy október 3-án, a német egység napján egy nagyobb akciót hajt végre. 

Chemintzben augusztus végétől utcai tömegdemonstrációk kezdődtek, miután a városi fesztiválon egy kisebb utcai incidens után egy irakiakból, szírekből álló csoport késsel támadt rá egy társaságra. Egy 35 éves német–kubai állampolgár a kórházban belehalt sérüléseibe, két német–orosz állampolgár pedig megsérült.  

Rovatok