Index Vakbarát Hírportál

Két évet kapott a Svéd Akadémia szexuális zaklatója

2018. október 1., hétfő 12:37 | aznap frissítve

Két év börtönt kapott Jean-Claude Arnault francia származású kulturális menedzser, miután bűnősnek találták az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémián kirobbant zaklatási botrányban – írja az MTI.

Arnault a svéd kulturális élet egyik ismert alakja, Katarina Frostensonnak, a Svéd Akadémia tagjának a férje, aki üzletileg is kötődik a testülethez. Svéd lapértesülések szerint 18 nővel szemben követett el szexuális túlkapásokat, de végül csak egy nő kétrendbeli, 2011-ben elkövetett szexuális kényszerítéséért ítélték el.

Ebben az ügyben az áldozat azzal vádolta a férfit, hogy előbb októberben, majd decemberben megerőszakolta őt hét évvel ezelőtt. Arnault egyébként korábban tagadta, hogy szexuális erőszakot követett volna el vagy szexuálisan zaklatott volna bárkit.

Ennek ellenére több állítólagos áldozata egészen odáig ment, hogy azzal vádolták a Svéd Akadémiát, hogy tudott a férfi viselt dolgairól, de „a hallgatás kultúráját” kényszerítette a svéd főváros értelmiségi köreire.

 A botrány elég komolyan érintette az akadémiát, összesen tizennyolcan mondtak le a tagságukról, sokan mások – köztük Arnault felesége is – nem vesznek többet részt a testület munkájában.

Mint arról korábban beszámoltunk, a botrány miatt annyira felbolydult a Svéd Akadémia tagsága, hogy a kilépések és az ellentétek miatt idén nem is adnak át Nobel-díjat az irodalmi kategóriában. Helyette lesz viszont egy ellendíj, amelynek egyik esélyese Murakami Haruki, de ő már jó előre közölte, nem kér a díjból.

Rovatok