Index Vakbarát Hírportál

18 külföldi civil szervezetet utasított ki Pakisztán

2018. október 4., csütörtök 21:59

Az iszlámábádi vezetőség legújabb intézkedése a civil szervezetekkel szemben, hogy 18 külföldi civil szervezetet (NGO) utasított arra, hogy hagyjon fel tevékenységével és hagyja el az országot – közölte csütörtökön az ActionAid nevű segélyszervezet. 

A főként oktatással, szegénység elleni küzdelemmel és emberi jogokkal foglalkozó johannesburgi székhelyű szervezet egyenesen a pakisztáni belügyminisztériumtól kapta a felszólítást. Az ActionAid pakisztáni igazgatója szerint a tárca nem indokolta meg a döntését. Az NGO pedig az intézkedést "a civil társadalom és az emberi jogokat védő szervezetek elleni támadásként" értékelte – írja az MTI. 

Nem ez az első alkalom, hogy a pakisztáni kormány kiutasítja őket az országból, tavaly 26 másik NGO-val egyetemben már felszólította a civil szervezetet a dél-ázsiai ország elhagyására, a tavalyi felszólítást követően benyújtott fellebbezéseket pedig rendre elutasította a pakisztáni kormány.

A Reuters betekinthetett az ActionAid-nek megküldött levélbe, ami nem szól a döntés elleni fellebbezés lehetőségéről, mindössze nyitva hagyja a szervezetek számára, hogy félév múltán újra regisztráltassák magukat a hatóságoknál.

A döntés közvetlen áldozatai átlagos pakisztáni családok ezrei lesznek, akiket az ActionAid jogaik védelmében és egy jobb élet felépítése érdekében segített

– áll a szervezet nyilatkozatában.

CIA kémeknek gondolják őket

Elemzők szerint külföldi a civil szervezetek ellen irányuló döntés hátterében a pakisztáni vezetésnek az a gyanúja, hogy nyugati országok kémkedésre használnak egyes NGO-kat. 2017 decemberében a pakisztáni kormány egy segélyszervezetet például azzal vádolt, hogy "államellenes tevékenységet folytat".

Az Iszlámábád haragját a Save the Children nemzetközi gyermekvédő szervezet váltotta ki, amelyet azzal gyanúsítottak, hogy hamis indokok alapján oltókampányt indított azért, hogy segítsen CIA-nek megtalálni az egykori al-Kaida vezért, Oszama Bin Ladent. A Save The Children tagadta a vádakat, az oltókampányt vezető pakisztáni orvos viszont jelenleg is börtönben van.

(MTI/Reuters)

Rovatok