Index Vakbarát Hírportál

A 30-as évek jöhetnek vissza Juncker szerint

2018. október 4., csütörtök 19:20

A "szűklátókörű nacionalizmussal" szembeni küzdelemre szólította fel az Európai Uniót csütörtökön Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Bécsben az Osztrák Köztársaság 100 éve című konferencián mondott beszédében. A 2019 májusában megrendezendő európai parlamenti választásokra utalva hangsúlyozta, hogy a "szűklátókörű nacionalizmussal" szemben addig kell küzdeni, míg erre még van idő, különben a szélsőjobboldali és populista erők megerősödhetnek.

„A jobbról leselkedő veszély könnyűszerrel teret nyerhet, ha az esztelen populizmus és a szűklátókörű nacionalizmus kövezi ki útját" - utalt az Európai Bizottság elnöke a nácizmus előretörésére az 1930-as években. Juncker szerint szembe kell szegülni ezekkel a folyamatokkal, amíg nem késő.

A bizottsági elnök leszögezte, hogy nem áll szándékában senkit sem megsérteni, és ezzel kapcsolatban különösen az euroszkeptikusokat biztosította megértéséről.

"Számos olyan ember van, aki alapjába véve nem ellenzi Európát, de jogos kérdései vannak" - mondta. Az emberekkel vitákat, párbeszédet és eszmecserét kell folytatni, ahelyett, hogy semmibe vennénk aggályaikat - tette hozzá. "Nem szabad elfelednünk, hogy a demokrácia legnemesebb formájában küzdelmet, lázadást és elkötelezettséget igényel" - hangoztatta.

"Az európai egység csak akkor vezethet sikerre, ha a folyamat nem megy szembe a nemzetállamokkal. ... Az Európai Unióból sosem lesz Európai Egyesült Államok az Amerikai Egyesült Államok mintájára" - jelentette ki Juncker a rendezvényen, amelyen beszédet mond Alexander Van der Bellen osztrák államfő és Sebastian Kurz kancellár is.

Rovatok