Index Vakbarát Hírportál

Bement a konzulátusra, aztán eltűnt egy kormánykritikus szaúdi újságíró

2018. október 4., csütörtök 15:56

Rejtélyes módon eltűnt egy kormánykritikus szaúdi újságíró, akiről annyit tudni biztosan, hogy kedden még bement Isztambulban Szaúd-Arábia konzulátusára.

Dzsamal Kasogit elkísérte a mennyaszonnya is, ő kint várt, amíg a férfi bement, hogy elkérje azokat a papírokat, amik igazolják, hogy elvált volt feleségétől. A nő azt állítja, hogy nem látta kijönni az újságírót, pedig hosszú órákon át várt rá, és másnap reggel is visszament az épülethez.

Kasoginak kint kellett hagynia a mobiltelefonját, és láthatóan tartott attól, hogy valami történhet vele az épületben. Azt mondta török mennyasszonyának, hogy hívja fel Recep Tayyip Erdoğan török elnök egyik tanácsadóját, ha nem jönne vissza. A török hatóságok szintén azt állították, hogy a férfi még az épületben lehet.

A szaúdi követség viszont tartja magát ahhoz, hogy a férfi elhagyta az épületet, mielőtt eltűnt. „Nincs a konzulátuson, sem pedig fogságban" – mondta a konzulátus egyik munkatársa a BBC-nek. A szaúdiak állításuk szerint együttműködnek a török hatóságokkal, hogy kiderítsék, mi történhetett.

Csütörtökön a török külügyminisztérium is bekérette a szaúdi nagykövetet, és magyarázatot várt az ügyben. Az amerikai külügyminisztérium is aggodalmát fejezte ki Kasogi eltűnése miatt.

Az 59 éves újságíró önkéntes száműzetésben élt az Egyesült Államokban, mióta tavaly elhagyta Szaúd-Arábiát, ahol bírálta a már apja uralma alatt is az országot valójában irányító  Mohamed bin Szalman trónörököst. Kasagi rendszeresen írt a Washington Postba is.

Rovatok