Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatták a kórházban gyengélkedő volt perui elnököt

2018. október 4., csütörtök 23:14

A perui rendőrség letartóztatta csütörtökön a kórházban ápolt Alberto Fujimori volt államfőt - írta az MTI a La Republica című helyi napilapra hivatkozva. A 80 éves Fujimorit előző nap szállították be egy limai kórházba, közvetlen azután, hogy a dél-amerikai ország legfelsőbb bírósága hatályon kívül helyezte a számára korábban adott elnöki kegyelmet, s egyúttal elrendelte letartóztatását.

Fujimorinak most le kell töltenie az emberi jogsértések miatt kiszabott 25 évnyi börtönbüntetéséből a még hátra lévő 15 évet. Bűnrészesnek találták 25 ember halálosztagok által történt lemészárlásában, valamint egy ellenzéki politikus és egy üzletember elrablásában.

A 80 éves volt elnököt heves szívveréssel és alacsony vérnyomással kezelik - idézte a Canal N televíziós csatorna Fujimori kezelőorvosát. Mauro Medina belügyminiszter korábban még azt mondta, hogy a rendőrség a letartóztatással várni fog, amíg Fujimori elhagyja a klinikát. "A rendőrség teljesíti a bírósági határozatot, ahogy annak a világ bármelyik társadalmában lennie kell" - idézte Medinát az Andina helyi hírügynökség.

Pedro Pablo Kuczynski, a jelenlegi elnök, Martín Vizcarra elődje 2017 decemberében részesítette elnöki kegyelemben a betegeskedő Fujimorit, egészségi problémáira hivatkozva.

Rovatok