Index Vakbarát Hírportál

Megerőszakoltak és meggyilkoltak egy tévériportert Bulgáriában

2018. október 7., vasárnap 17:25

Nemi erőszak és brutális gyilkosság áldozata lett Viktorija Marinova oknyomozó újságíró Bulgáriában, írja az MTI a Terminal 3 bolgár hírportál és az OCCRP nevű, szervezett bűnözésre és korrupcióra szakosodott újságírószervezet.

A 30 éves Marinovát a román határon, a Duna partján fekvő Ruszében gyilkolták meg, és halála előtt meg is kínozhatták. Holttestét a ruszei kikötőben találták meg, szinte felismerhetetlen állapotban, teszi hozzá a Napi.hu.

Egyelőre nem bizonyított, hogy brutális meggyilkolása összefüggésben állt volna a munkájával, viszont nem elhanyagolható tény, hogy a tévériporter korrupciós ügyek után kutatott.

Viktorija Marinova legutóbb a GP-gate nevű ügy feltárásán dolgozott, melyben több újságíró annak járt utána, hogy építési vállalkozások és tanácsadó cégek hogyan rövidítették meg az adófizetőket több millió levával EU-s támogatásokból. Az ügy onnan kapta nevét, hogy az esetenként a projektek 30-40 százalékát kitevő korrupciós felárak szálai a GP nevű vállalatcsoportnál futottak össze.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet médiaszabadságért felelős képviselője, Harlem Désir teljes körű és alapos vizsgálatot sürgetett, valamint a felelősök mielőbbi elszámoltatását.

Rovatok