Index Vakbarát Hírportál

Phenjanba hívta a pápát Kim Dzsongun

2018. október 9., kedd 10:30

Phenjani látogatásra hívta meg Ferenc pápát Kim Dzsongun észak-koreai vezető - közölte kedden a dél-koreai elnöki hivatal bejelentésére hivatkozva az MTI.

A meghívást Mun Dzsein dél-koreai elnök fogja továbbítani a katolikus egyházfőnek, akivel a jövő héten találkozik európai látogatása során.

A phenjani vezető Ferenc pápa áldását és támogatását szeretné kérni a Koreai-félszigeten megteremteni szándékozott béke és stabilitás érdekében, illetve tanácskozni akar vele a Vatikánnal folytatható jövőbeli együttműködésről.

Azt nem tudni, hogy Ferenc pápa elfogadja-e a meghívást, de az biztos, hogy nagyon támogatja az atomfegyverek leszerelését. Januárban azt mondta, attól tart, hogy egy váratlan esemény atomháborúba sodorhatja a világot.

Elértünk egy határt. Elég egy váratlan esemény ahhoz, hogy háború törjön ki. Ezért el kell pusztítanunk az atomfegyvereket, és mindent meg kell tennünk a leszerelésükért

- mondta a katolikus egyházfő az Egyesült Államok és Észak-Korea között egyre fokozódó feszültségre utalva.

Észak-Korea azóta ígéretet tett atomlétesítményei leszerelésére, azonban a világ kétkedve nézi az atommentesítés érdekében tett lépéseket. Bár a Szohe rakétakísérleti telep leszerelték, de a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szerint a jongbjoni kísérleti reaktorban folyik a 2015 decemberében megkezdett működési ciklus.

Rovatok