Index Vakbarát Hírportál

Hillary Clinton elítéli a brit konzervatívokat a Sargentini-jelentés miatt

2018. október 9., kedd 14:02

Hillary Clinton 2016-os amerikai demokrata elnökjelölt az Oxford Egyetemen tartott előadásán erős kritikát fogalmazott meg Theresa May brit miniszterelnökkel és a konzervatív párttal szemben, írja a Guardian. Clinton szerint elszomorító, hogy a konzervatív EP-képviselők - köztük a britek - nem szavazták meg a Sargentini-jejentést.

Ne dőljünk be annak a színjátéknak, hogy Magyarország vagy Törökország még mindig demokráciák, csak illebrálisak. Az illiberális és a demokrácia egymásnak ellentmondó kifejezések.

- mondta Clinton, és arra is kitér, hogy hovajutott a konzervatív politika Margaret Thatcher és Winston Churchill óta.

Clinton szerint a legutóbbi magyar választást nem lehet demokratikusnak hívni, és felszólította az Európai Uniót, hogy állítsák meg az emberi jogok eltiprását. Ezután kitért arra, hogy mi jelenti egy demokrácia alapját:

Szabad önkifejezés, szabad sajtó, a törvények betartása és független bíróságok. Ezek nélkül nem demokrácia az illiberális demokrácia, hanem egy autoriter rendszer más néven.

- és hozzátette, hogy reménykedik abban, hogy az EU megállítja a keleten tapasztalható lecsúszást. Arról is beszélt, hogy a jelenleg tapasztalható politikai széthúzás célponttá teszi az országot a külső befolyásolásnak, amelynek jót tesz a káoszt, és ha egyre erősödik az ellentét a szembenálló felek között. Clinton szerint új veszélyek leselkednek a politikára különösen a technológia és az autokrácia találkozásában.

Az egész világ tudja, hogy Putyin kiberhadviselést végez és a közösségi oldalakon keresztül manipulálja a választásokat, hogy meggyengítse a nyugati demokráciákat. Ez nem csak az Egyesült Államokra igaz, hanem Németországra, Spanyolországra, Franciaországra, Olaszországra és a balti államokra is. A Kreml által felbérelt hackerek és propagandisták folyamatosan megosztottságra törnek, hogy segítsék az extrém szélsőjobb előretörését.

- mondta Hillary Clinton abban az Oxford Egyetemen, amihez a Pembroke College is tartozik. Itt tanult a Soros-ösztöndíjas Orbán Viktor 1989-ben.

Rovatok