Index Vakbarát Hírportál

Rosszul lett a GRU főnöke, miután beszélt Putyinnal

2018. október 9., kedd 13:17

Tábornokok tömeges elbocsátását vonhatja maga után, hogy az utóbbi időben látványosan buktak le az orosz katonai hírszerzés emberei. Meg nem erősített hírek szerint Igor Korobkov az év végéig távozhat a GRU éléről. (A katonai hírszerzésnek 1992 óta más neve van, de a köznyelvben most is a szovjet struktúra hárombetűs rövidítését használják.)

A 62 éves Korobkov 2016 elején került a hírszerzés élére, miután 58 éves elődje betegségben elhunyt. Az ellenzéki MBH-Media (Mihail Hodorkovszkij portálja) úgy tudja, szeptember közepén a félresikerült akciók miatt a szőnyeg szélére állította Putyin Korobkovot, aki az elnöki ledorongolás után rosszul is lett.

Az MBH szerint a közelmúltban egy titkos találkozó is volt a védelmi minisztériumban, ahol a szervezetben eluralkodó „debil” hozzáállást, hanyag munkamorált ostorozták. 

Bár az MBH nem klasszikus sajtóorgánum, értesülése életszerű, elvégre a valóban látványos nyomokat hagytak a GRU emberei maguk után Montenegróban, Hollandiában és különösen Salisburyben, ahol a ma már igazi nevén ismert két GRU-tiszt novicsok ideggázzal mérgezte meg Szergej Szkripal egykori katonai hírszerzőt, aki a briteknek is kémkedett, így elítélték, végül egy megállapodással Nagy-Britanniába távozhatott. A GRU számára a lebukáson túl kudarc az is, hogy Szkripal életben maradt.

Hollandiában például úgy bukott le négy hírszerző – akik feladata a a hágai vegyifegyver-ellenősző szervezet rendszerének feltörése lett volna –, hogy egyiküknél még a moszkvai repülőtérre vezető taxi kifizetési igazolása is megvolt, a védelmi minisztériumtól induló címmel.

A novicsokos fiaskó elsődleges felelőse a Salisburyben elkövetett akciót végrehajtó Ruszlan Bosirov (valódi nevén Alekszandr Csepiga) közeli ismerőse lehet. Ő a Oroszország hollandiai nagykövetségén másodtitkárként dolgozott, feltételezések szerint az ő telefonját hallgatták le, rajta keresztül a holland fél szerzett tudomást a készülő akcióról. A negyven éves Konsztantyin Bahtyin valójában a GRU ezredese, de a jelek szerint nem csak az ő karrierjét vágják el a történtek, de a szervezet legfelsőbb vezetésében is fejek hullanak majd. 

Rovatok