Index Vakbarát Hírportál

Ipari kémkedésért emeltek vádat egy kínai férfi ellen az amerikaiak

2018. október 11., csütörtök 06:20 | aznap frissítve

Ipari kémkedés miatt emeltek vádat egy kínai férfi ellen az Egyesült Államokban. Hszü Jan-csünt Belgiumban tartóztatták le még április elején, kedden adták ki az Egyesült Államoknak. John Demers, a nemzetbiztonságért felelős amerikai igazságügyi miniszterhelyettes újságíróknak azt mondta: a férfi az amerikai repülőgépiparra és űrhajózásra vonatkozó ipari és kereskedelmi kémkedést végzett.

A feltételezések szerint a férfi a kínai állambiztonsági minisztérium munkatársa, írja az MTI. Pekingben ez a minisztérium a felelős a külföldi hírszerzésért és az elhárításért. Demers azt mondta: nem tűrhetik, hogy egy nemzet ellopja szellemi munkájuk gyümölcseit.

A férfit kiadatása óta egy ohiói börtönben őrzik. Szerdán az ohiói Cincinatti vádesküdtszéke emelt vádat ellene.

A vád szerint Hszü 2013 óta vezető amerikai repülőgépgyártókat és iparági szakembereket vett célba, hogy rendkívül érzékeny műszaki információkat szerezzen meg. A vádirat szerint amerikai szakembereket hívott meg Pekingbe szakmai eszmecserére vagy egyetemeken tartandó előadásokra.

Hszü ellen összeesküvés és gazdasági kémkedés kísérlete miatt emeltek vádat. A bűncselekményért az Egyesült Államokban 15 évig terjedő börtönbüntetést szabhatnak ki. Kereskedelmi titkok megszerzése céljából elkövetett összeesküvésért 10 esztendeig tartó szabadságvesztés a büntetési tétel. A vádemelésre a Washington és Peking közötti szélesedő kereskedelmi háború közepette került sor.  

Rovatok