Index Vakbarát Hírportál

Négy magyar is felmondott Kárpátalján, miután kikerült a nevük a listázó ukrán oldalra

2018. október 12., péntek 11:10 | aznap frissítve

Rövid idő alatt négy vezető beosztású, magyar nemzetiségű közalkalmazott nyújtotta be felmondását a Beregszászi járásban, miután a Mirotvorec szélsőséges szervezet a hét elején feltette személyes adataikat a kettős állampolgárságú kárpátaljaiakat listázó weboldalára.

A felmondásuk nyilván nem független attól, hogy Jaroszlav Halasz, Kárpátalja humán ügyekért felelős helyettes kormányzója három napja azt mondta, Kárpátalján a hatóságok több száz állami tisztviselőt és önkormányzati képviselőt fognak átvilágítani kettős állampolgárság ügyében a nyilvánosságra került adatok miatt.

Jaroszlav Halasz, Kárpátalja humán ügyekért felelős helyettes kormányzója most azt közölte, hogy a négy felmondott magyar közös megegyezéssel távozik.

Kárpátaljai ukrán sajtóértesülések szerint ugyancsak benyújtotta felmondását a mezővári és a mezőgecsei iskola igazgatója. A Mirotvorec mindkettőjüket helyi önkormányzati képviselőkként listázta weboldalán.

A prozak.info kárpátaljai portál csütörtöki cikke szerint a kárpátaljai magyarokra gyakorolt nyomás súlyos válságot idézhet elő a megye közigazgatásában. A magyar nemzetiségű tisztviselők ugyanis nem szeretnék kitenni magukat megtorló intézkedéseknek, így önként távoznak állásaikból - írta az orgánum, megjegyezve, hogy amennyiben nem áll le az elindult folyamat, a több százat is elérheti a távozó hivatalnokok száma. Kárpátalján nagyon sok a magyar nemzetiségű közhivatalnok, és igen nehéz lesz pótolni őket, ha felmondanak.

A Mirotvorec csütörtökön a weboldalán azt állította, hogy az orosz titkosszolgálatoktól lopta el a magyar útlevelek teljes adatbázisát, amely tartalmazza a magyar úti okmánnyal rendelkező, kettős állampolgárságú kárpátaljai lakosok adatait. Valamint azt is, hogy feltételezésük szerint Szijjártó Péter külügyminisztert beszervezték az orosz titkosszolgálatok.

Ukrán külügyminiszter: Alaptalan a magyarokat hazaárulással vádolni

Alaptalannak nevezte a kárpátaljai magyarokkal szemben felhozott hazaárulás-vádat pénteken Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter, aki szerint a kettős állampolgárság kérdését úgy kell megoldani, hogy ne szenvedjenek kárt azok, akiknek már két útlevelük van. Közölte egyúttal, hogy október 13-án Ungvárra látogat, ahol tárgyal a kárpátaljai magyar közösség vezetőivel.

A tárcavezető úgy vélte, minden alapot nélkülöz a kettős állampolgárságú kárpátaljai magyarok hazaárulással vagy szeparatizmussal történő vádolása, de szilárd meggyőződése, hogy Budapest jelenlegi álláspontja valójában árt a kárpátaljai magyaroknak. Szerinte ugyanis a magyar fiatalok az iskola befejezése után két mondatot sem tudnak egymásba fűzni ukránul.

A külügyminiszter közölte, amellett száll síkra, hogy a kettős állampolgárság kérdését úgy oldják meg, hogy ne szenvedjenek kárt azok, akiknek már két útlevelük van. Jelezte, elsőként javasolta, hogy kezdődjön vita a probléma megoldásáról, sőt azt, hogy vizsgálják meg a kettős állampolgárság megfontolt és kiegyensúlyozott alkalmazásának lehetőségét, de szerinte ez nem jutott el a bírálói füléig.

Pavlo Klimkin szerint a kárpátaljai helyzetet minden bizonnyal a saját hasznára igyekszik felhasználni Oroszország, amely alapvető veszélyt jelent Ukrajna, Magyarország és Európa számára.

Rovatok