Index Vakbarát Hírportál

Vallatásba halhatott bele az eltűnt szaúdi újságíró

2018. október 15., hétfő 21:48

Gyors eredményt hozhat az, hogy hétfőn közös török, szaúdi küldöttség érkezett az isztambuli szaúdi követségre, hogy kivizsgálja az október elején eltűnt kormánykritikus szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyét. A CNN értesülései szerint röviddel azután, hogy a török rendőrség is behatolt az épületbe, a szaúdi kormány közlemény kiadását tervezte, amiben beismernék, hogy

egy „rosszul sikerült” vallatás közben vesztette életét Hasogdzsi.

A CNN erről egymástól két független forrástól is értesült, az egyikük úgy tudja, hogy hétfőn tervezés alatt állt a közlemény, aminek tartalma változhat, utalva a vallatás közbeni halál beismerésére, míg a másik forrás úgy értesült, hogy a (vélhetően kín)vallatást felsőbb utasítás nélkül, elszabadult hírszerzők hajtották végre, és a résztvevőket felelősségre vonják majd, írja a Reuters.

Nem sokkal később az Al Jazeera már arról írt egy főügyészségi névtelen informátorra hivatkozva, hogy a török ügyészség

olyan bizonyítékra bukkant, ami alátámasztja, Hasogdzsi az isztambuli szaúdi követségen ölték meg.

Emellett arra utaló jeleket is találtak, hogy a helyszínen manipulálták a bizonyítékokat.

Trump se tudja, hiteles-e az információ

A CNN által megszellőztetett jelentésre reagálva azt mondta Donald Trump amerikai elnök, hogy „senki sem tudja” biztosra, hogy hiteles információról van-e szó. Trump a Michael hurrikán utáni pusztítás megtekintésére utazott Floridába majd Georgiába, utóbbiban válaszolt újságírói kérdésre a Hasogdzsi-ügy kapcsán. Korábban egyébként arról is beszélt, hogy magányosan cselekvő gyilkos akciója lehetett az újságíró eltüntetése. Még a floridai látogatás előtt arra utasította a külügyminiszter Mike Pompeót, hogy utazzon Szaúd-Arábia az ügy kivizsgálásának segítésére. Pompeo tervei között szerepelt az is, hogy Szaúd-Arábiából Törökországba utazzon.

A kormánykritikus újságírót október 2-án, a nagykövetségre belépve látták utoljára, török források röviddel utána arról írtak, hogy meggyilkolhatták, de ezt a szaúdiak határozottan elutasították.

Rovatok