Index Vakbarát Hírportál

Átalakították a netes magyarlistát az ukrán nacionalisták

2018. október 16., kedd 15:59

Már nincs fenn a Mirotvorec nevű ukrajnai honlapon a magyar állampolgársággal is rendelkező ukrajnai állampolgárok egy részének nevét és személyes adatait feltüntető lista, már csak egy keresőablak látható, amelyben név, illetve útlevélszám szerint lehet keresni, írja a hvg.hu.

Ukrajnában hivatalosan törvénysértésnek számít a kettős állampolgárság, igaz, a törvényt eddig elég lazán kezelték, egészen mostanáig nem volt központi téma.

A lista az után tűnt el, hogy a Mirotorec közölte a kettős állampolgársággal rendelkező magyarokkal, akkor kerülhetnek ki a névsorból, ha bevallják, hogy hibáztak és lemondanak második állampolgárságukról, írja a hvg.

A lista felmondási hullámot indított el Kárpátalján, a rákerült magyarok távoztak önként önkormányzati képviselői és egyéb közalkalmazotti posztjaikról félelmükben. A felmondásuk bizonyára összefügg azzal, hogy Jaroszlav Halasz, Kárpátalja humán ügyekért felelős helyettes kormányzója azt mondta, több száz állami tisztviselőt és önkormányzati képviselőt fognak átvilágítani kettős állampolgárság ügyében a nyilvánosságra került adatok miatt.

A listán először harminc, majd 300, végül több mint ötszáz név szerepelt, rákerült – mint az ukrán nép ellensége – Szijjártó Péter külügyminiszter is. Menczer Tamás, a magyar külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szeptember végén azt mondta: Ukrajnában kormányzati, állami háttérrel zajlanak a magyarság elleni támadások. 

A két ország közötti feszültségről itt írtunk bővebben.

Rovatok