Index Vakbarát Hírportál

A szaúdi koronaherceg tagadta Trumpnak, hogy bármit tudna az eltűnt újságíróról

2018. október 16., kedd 22:06

Donald Trump telefonon hívta fel Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceget, a szaúdi politika tényleges irányítójával, majd Twitteren írta meg, mit is beszéltek.

Donald Trump szerint a szaúdi herceg tagadta, hogy bármilyen tudomása lenne a konzulátusra besétált újságíróról.

De azt is mondta, kibővítik a nyomozást a férfi eltűnésével kapcsolatban.

Miközben beszéltek, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter egy szobában volt a herceggel, mert kedden tanácskozni utazott hozzá, és apjához,  Szalmán bin Abdel-Aziz királyhoz, írja a The Washington Post.

Pompeo és a herceg találkozása kamerák előtt zajlott, mosollyal és a szokásos üdvözlésekkel köszöntötték egymást, majd a médiát kitessékelték a szobából.

"Erős és régi szövetségesek vagyunk. A kihívásokkal együtt nézünk szembe – a múlttal, a jelennel és a jövővel" - mondta Mohamed bin Szalmán koronaherceg. "Abszolút", válaszolta Pompeo.

Lindsey O. Graham, Trump politikai szövetségese kedden úgy nyilatkozott a Fox tévécsatornának, a szaúdi koronahercegnek "mennie kell. Megölette ezt a pasit a konzulátuson Törökországban. És még elvárják tőlem, hogy ne foglalkozzak vele?" Azt is mondta, úgy érzi, kihasználták, és utalt arra, amikor korábban szenátorként még pártfogásába is vette Szaúd-Arábiát.

A török hatóságok azt állították, hogy szaúdi bérgyilkosok ölhették meg a kormánykritikus szaúdi Dzsamál Hasogdzsit, miután ő bement az  isztambuli szaúdi nagykövetségre. A török kormány azt mondta Trumpnak, hogy hang- és videófelvételük is van arról, mi történt aznap a konzulátuson.

Pompeo szerdán Ankarába is elutazik majd, hogy a a török vezetőséggel egyeztessen a nyomozás menetéről.

Hétfőn egy nagyjából 12 főből, török és szaúdi emberekből álló csoport ment az isztambuli szaúdi nagykövetségre vizsgálódni az eltűnt szaúdi újságíró ügyében. A CNN hétfő este azt írta, miután a közös vizsgálat megkezdődött, a szaúdi kormány közleményt jelentet meg, amiben elismernék, hogy egy rosszul sikerült vallatás közben meghalt az újságíró. A közlemény egyelőre azonban nem jelent meg.

Kedden aztán ismét átvizsgálták Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusát Dzsamál Hasogdzsi nyomai után kutatva, jelentette az NTV török hírtelevízióra hivatkozva az MTI. A főkonzulátus után – várhatóan még kedden – a konzuli rezidenciát is átnézik a hatóságok.

Az NTV úgy tudja, hogy az éjszakai vizsgálat során vett anyagminták között bizonyítékértékűek is vannak. Egy török tisztviselő arról beszélt az AP-nek, hogy a rendőrök bizonyítékot találtak arra a szaúdi konzulátuson, hogy Hasogdzsit ott gyilkolták meg. A CNN pedig kedd este egy névtelen tisztviselőre hivatkozva azt írta, hogy az újságíró holttestét feldarabolták. Korábban is voltak ilyen feltételezések a török médiában.

Még a keddi vizsgálatok előtt egy videó került fel az internetre, ahol egy takarítócsapat megy be a konzulátusra – a nyomozók később arról beszéltek, hogy kémiai anyagokat szagoltak a levegőben, miközben dolgoztak.

Borítókép: AFP / Karim Sahib

Rovatok