Index Vakbarát Hírportál

Újabb háborúkat hozhat a klímaváltozás

2018. október 17., szerda 20:20

A klímaváltozás következtében megnőhet a természeti erőforrások feletti ellenőrzésért vívott konfliktusok száma - mondta António Guterres ENSZ-főtitkár a világszervezet Biztonsági Tanácsában felszólalva. "A természeti erőforrások kiaknázása vagy az értük folytatott versengés erőszakos konfliktusokhoz vezethet. Ennek megakadályozása, kezelése és megoldása napjaink egyik legnagyobb és egyre inkább növekvő kihívását jelenti" - fogalmazott Guterres az MTI tudósítása szerint.

Az ENSZ tanulmányai szerint az elmúlt 60 év belső fegyveres konfliktusainak több mint 40 százaléka összefüggött a természeti erőforrásokkal. Az éghajlatváltozás növekvő hatása minden régióban nyilvánvaló, az ezzel járó kockázatok pedig csak nőni fognak. Guterres ezért arra bátorította az országokat, hogy alakítsák át az együttműködés elemévé a természeti erőforrásokat, példaként említve több, folyamatban lévő projektet világszerte. Ezek között utalt a Bolívia és Peru közötti együttműködésre a Titicaca-tó területén vagy a Spanyolország és Portugália közötti vízgazdálkodási megállapodásokra.

Az ENSZ-főtitkár egy vita keretében osztotta meg véleményét a BT ülésén, amelyen a természeti erőforrásokért folytatott harcnak a fegyveres konfliktusokban betöltött vezető szerepéről volt szó. Az ülést a BT soros elnöki tisztségét októberben betöltő Bolívia kezdeményezte.

Rovatok