Index Vakbarát Hírportál

Pompeo azt kérte Trumptól, adjon időt a szaúdiaknak az eltűnt újságíró ügyében

2018. október 18., csütörtök 17:28

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter azt tanácsolta Donald Trump amerikai elnöknek, hogy adjon még pár napot a szaúdiaknak a vizsgálatokra az eltűnt újságíró ügyében, írja az MTI.

A Fehér Ház előtt  csütörtökön tartott rövid sajtótájékoztatóján a miniszter közölte: szaúdi tárgyalópartnerei biztosították őt arról, hogy átfogó vizsgálatot folytatnak az eltűnt újságíró ügyében. Arra is emlékeztetett, hogy az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia között régi a stratégiai partneri viszony.

Pompeo kedden utazott  Szaúd-Arábiába tanácskozni Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceggel, a szaúdi politika tényleges irányítójával, és apjával, Szalmán bin Abdel-Aziz királlyal. A találkozás kamerák előtt zajlott, mosollyal és a szokásos üdvözlésekkel köszöntötték egymást, majd a médiát kitessékelték a szobából.

Közben Trump is telefonált a koronaherceggel. 

Az elnök SZERINT A SZAÚDI HERCEG TAGADTA, HOGY BÁRMILYEN TUDOMÁSA LENNE A KONZULÁTUSRA BESÉTÁLT ÚJSÁGÍRÓRÓL.

De azt is mondta, kibővítik a nyomozást a férfi eltűnésével kapcsolatban.

Az amerikai elnök egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tett arról, hogy Washington mit lép, ha bebizonyosodik, hogy Hasogdzsit meggyilkolták. A múlt hét végén Donald Trump súlyos büntetéssel fenyegette meg Rijádot, a héten szerdán azonban már azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok nem akar szakítani a Hasogdzsi-ügy miatt Szaúd-Arábiával, amely fontos szövetségese, és megerősítette azt is, hogy nem áll szándékában felbontani a Rijáddal tavaly kötött, 115 milliárd dolláros fegyvereladási megállapodást.

Hétfőn egy nagyjából 12 főből, török és szaúdi emberekből álló csoport ment az isztambuli szaúdi nagykövetségre vizsgálódni az eltűnt szaúdi újságíró ügyében. A CNN hétfő este azt írta, miután a közös vizsgálat megkezdődött, a szaúdi kormány közleményt jelentet meg, amiben  elismernék , hogy egy rosszul sikerült vallatás közben meghalt az újságíró. A közlemény egyelőre azonban nem jelent meg.

Kedden aztán ismét átvizsgálták Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusát Dzsamál Hasogdzsi nyomai után kutatva, jelentette az NTV török hírtelevízióra hivatkozva az MTI. A főkonzulátus után – várhatóan még kedden – a konzuli rezidenciát is átnézik a hatóságok.

Az NTV úgy tudja, hogy az éjszakai vizsgálat során vett anyagminták között bizonyítékértékűek is vannak. Egy török tisztviselő arról beszélt az AP-nek, hogy a rendőrök bizonyítékot találtak arra a szaúdi konzulátuson, hogy Hasogdzsit ott gyilkolták meg. A CNN pedig kedd este egy névtelen tisztviselőre hivatkozva azt írta, hogy az újságíró holttestét feldarabolták. Korábban is voltak ilyen feltételezések a török médiában.

Még a keddi vizsgálatok előtt egy videó került fel az internetre, ahol egy takarítócsapat megy be a konzulátusra – a nyomozók később arról beszéltek, hogy kémiai anyagokat szagoltak a levegőben, miközben dolgoztak.

Rovatok