Index Vakbarát Hírportál

Magyarellenes plakátok jelentek meg Kárpátalján

2018. október 20., szombat 13:15

Magyarellenes óriásplakátok jelentek megy több kárpátaljai település közelében, számolt be róla az MTI. A fehér alapú, ukrán nyelvű plakátokon az "Állítsuk meg a szeparatistákat" felirat szerepel, továbbá Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője, Barta József, a KMKSZ alelnöke, a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) első elnökhelyettese és Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, megyei tanácsi képviselő fényképe.

A plakátok szombat reggel olyan magyarlakta települések közelében jelentek meg, mint Ungvár, Munkács és Beregszász. Az MTI a hírrel összefüggésben megjegyezte, hogy az ukrán médiában hónapok óta zajlik magyarellenes kampány, de most először jelent meg közterületen magyarokat támadó üzenet.

FRISSÍTÉS: Hennagyij Moszkal kormányzó saját weboldalán azt írja, hogy az elkövető valószínűleg az orosz titkosszolgálat, akiket korábban is a helytelen nyelvhasználatuk buktatott le.

A provokáció végrehajtóit jelenleg még keresik a hatóságok, azonban a végrehajtás módja és stílusa azt mutatja, hogy ez az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) műve, mely nem első alkalommal próbálja összeugrasztani a Kárpátalján élő magyarokat és ukránokat. 

Az elmúlt év áprilisában a Nagyszőlősi és Beregszászi járás határaiban szintén provokatív plakátokat helyeztek el – akkor magyar nyelven. Az akkori és a mostani plakátok is hibásan, orosz tükörfordításban jelentek meg («Зупинімо сепаратистів» helyett «Зупинимо сепаратистів»-et olvashatunk). Folyó év februárjában kétszer gyújtották fel a KMKSZ központi irodáját. Ezeket az ügyeket megoldották, s kiderítették, hogy Oroszország áll a bűncselekmények mögött. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a jelenlegi provokáció „megrendelőit” is kézre kerítsük. Azonban már többszörösen is bebizonyosodott, hogy a hasonló primitív cselekmények Kárpátalján nem működnek, hiszen sem az ukránok, sem pedig a magyarok nem dőlnek be nekik

- idézi a kormányzót a Kárpátalja.net.

A két ország közötti konfliktus hónapok óta zajlik,hétfőn tárgyalt a két ország külügyminisztere is a helyzetről. Korábban arról számoltunk be, hogy a magyarellenes támadások mögött Oroszország sejlik fel.

Rovatok