Index Vakbarát Hírportál

A megölt szaúdi újságíró holmiját találhatták meg egy autóban

2018. október 23., kedd 22:25 | aznap frissítve

A Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán október 2-án meggyilkolt szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi személyes tárgyaira bukkanhatott kedden a török-szaúdi nyomozócsoport egy külképviselethez tartozó autóban, amelyet korábban az egyik isztambuli parkolóházban hagytak – írja az MTI a CNN Türk nyomán.

Más török források ugyanakkor eltérő információkat közöltek. Az Anadolu török állami hírügynökség úgy tudja, hogy az autóban talált tárgyak a szaúdi főkonzulátus dolgozóié, az NTV török hírtévé pedig arról írt, hogy azok a főkonzul családtagjaihoz tartoznak.

21 szaúdi vízumát vonja meg az USA

Dzsamál Hasogdzsi megölése miatt az Egyesült Államok 21 szaúdi állampolgár vízumát vonja meg, vagy érvényteleníti – jelentette be a washingtoni külügyi szóvivő magyar idő szerint kedd éjszaka a Sky News twitje szerint.

A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután bement az isztambuli szaúdi főkonzulátusra, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze. Szaúd-Arábia csak szombaton ismerte be, hogy Hasogdzsi meghalt a főkonzulátus épületében. A szaúdi magyarázat szerint az újságíró dulakodás közben vesztette életét, török sajtóbeszámolók szerint viszont brutális módszerekkel meggyilkolták. Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden a török kormánypárt parlamenti frakcióülésén úgy fogalmazott, hogy az újságíró halála előre eltervezett politikai gyilkosság volt.

A hatóságok hétfőn találtak rá a diplomata rendszámú autóra Isztambul Sultangazi nevű körzetében, több mint 10 kilométerre a szaúdi főkonzulátus épületétől. A nyomozócsoport ezután engedélyt kért a szaúdi külképviselettő és az isztambuli főügyészségtől az autó átvizsgálására. A helyszínelők a járműben kedden két bőröndöt, bennük ruhákat, illetve több személyes tárgyat, köztük – a CNN Türk szerint – feltehetően egy Hasogdzsihoz tartozó számítógépet és dokumentumot is találtak.

A török-szaúdi nyomozócsoport kedden két és fél órán keresztül vizsgálta az autót, és DNS-mintákat is vett a tárgyakról. A helyszínelők szerdán folytatják az átvizsgálását. A török sajtó arról is beszámolt, hogy az autó regisztrálva van a parkolóházba, és az üzemben tartója Sultangazi körzetben lakik.

Minden autót átvizsgálnak

A hatóságok a napokban egyúttal megpróbálják rekonstruálni azt is, hogy azok az autók, amelyek október 2-án hagyták el Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusát, milyen helyeken álltak meg. Ezért az Isztambul külterületi zöldövezetének számító Belgrádi erdőben, illetve a Márvány-tenger déli partján fekvő egyik város, Yalova környékén is kutatnak.

Az Ihlas török hírügynökség kedden tudatta: a hatóságok kedden két órán át vizsgálódtak Yalova tartomány Termal nevű körzetében Samanli faluban egy háromszintes házban, amely a Hasogdzsi meggyilkolásának napján Rijádból Isztambulba érkező 15 tagú szaúdi különítmény egyik tagjának a nyaralója. A házat jelenleg egy szíriai család bérli. Az Ihlas arra nem tért ki, hogy a nyomozók találtak-e bármi érdemit.

Erdogan kedden telefonon részvétét nyilvánította Hasogdzsi családjának, köztük az újságíró fiának, Abdullah Hasogdzsinak. A török államfő mély sajnálatát fejezte ki, és megfogadta, hogy Törökország minden szükségeset megtesz a gyilkosság felderítéséért.

A Sky News kedd délután arról írt a forrásai alapján, hogy megtalálták Hasogdzsi holttestét is, de ezt más forrás azóta sem erősítette meg.

Rovatok