Index Vakbarát Hírportál

Erdogan: Előre eltervelték Hasogdzsi meggyilkolását

2018. október 23., kedd 11:50 | aznap frissítve

Recep Tayyip Erdogan török elnök tájékoztatót tartott a meggyilkolt szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyében kedd délelőtt a török parlamentben. 

Erdogan szerint az újságíró meggyilkolását előre kitervelték, a gyilkosságot pedig különös kegyetlenséggel követték el, erre bizonyítékaik vannak. 

Korábban a szaúdiak az ellenkezőjét állították, az ő verziójuk szerint az újságíró konfliktusba keveredett a főkonzulátus személyzetével, és ebben vesztette életét. 

Azt is elmondta, hogy az újságíró maradványai továbbra sem kerültek elő, bár ezzel egyidőben egy kínai újság arról írt, előkerült Hasogdzsi holtteste egy kútból, de ez a jelek szerint nem igaz. 

Erdogan arról is beszélt, hogy Hasogdzsi eltűnésének napján, tehát október 2-án egy tizenöt főből álló szaúdi küldöttség érkezett az isztambuli szaúdi főkonzulátusra. A társaság tagjai a szaúdi hírszerzés embereiből és biztonsági emberekből állt Erdoganék információi szerint.

Tizennyolc ember került a török hatóságok látókörébe az üggyel kapcsolatban. "Semmi sem marad majd titokban a történtekkel kapcsolatban" – ígérte a török elnök, aki azt akarja, hogy az újságíró gyilkosait Törökországban vonják felelősségre.

Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolását a napokban ismerte el Szaúd-Arábia. 

Nyugati bojkott a szaúdi befektetési konferencián

Erdogan sajtótájékoztatója valószínűleg nem véletlenül esett egy napra Szaúd-Arábia gazdasági konferenciájának megnyitójával, aminek már így is jelentős károkat okozott a újságíró meggyilkolása.

A rijádi rendszert bíráló Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolása kiváltotta nemzetközi bojkott ellenére sokmilliárd dolláros üzletekre számít Szaúd-Arábia a kedden megnyílt gazdasági konferencián, derült ki a keddi megnyitón elhangzott beszédekből, közölte az MTI.

A "sivatagi Davosként" is emlegetett rijádi tanácskozás megnyitóján Lubna Olajan vezető szaúdi üzletasszony hangsúlyozta, hogy a The Washington Post című amerikai lap munkatársának meggyilkolása "idegen a szaúdi kultúrától", és reményét fejezte ki, hogy a királyság megerősödve kerül ki az ügyből. Szaúd-Arábia, a világ első számú kőolajexportőre több mint 50 milliárd dolláros üzleteket kíván aláírni több nagyvállalattal. A rijádi szállodában évente megtartott konferencia célja dollármilliárdok bevonása a szaúdi gazdaságba a kőolajtól való függés csökkentésére.

Míg azonban tavaly például a világ üzleti elitje jelen volt a konferencián, idén a Hasogdzsi-gyilkosság miatt több mint kéttucatnyi vezető lemondta a részvételt. Sok külföldi befektető attól tart, hogy az ország isztambuli főkonzulátusán október 2-án elkövetett gyilkosság - amelyet elítél a nemzetközi közösség - ronthat Rijád és a nyugati kormányok kapcsolatain. Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter, brit és francia miniszterek, nagy nemzetközi cégek, mint a JP Morgan Chase és a HSBC, valamint Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap főigazgatója is lemondta a részvételét a tanácskozáson.

Rovatok