Index Vakbarát Hírportál

Ausztria lezárta az osztrák-magyar határátkelők felét az autósok előtt

2018. október 24., szerda 19:56 | aznap frissítve

Ausztria hazánkkal szomszédos tartománya, Burgenland megtiltotta a motorok és személyautók forgalmát a két országot összekötő 60 határátkelő közül 35 helyen – írja az osztrák Heute.at. Az osztrák lap szerint nincs szó a határ lezárásáról, gyalog, biciklivel, mezőgazdasági járművekkel, de még akár lovon is átjárható a határ.

A burgenlandiak azért döntöttek így, mert a forgalmat a nagyobb átkelőhelyekre akarják átirányítani. Az már korábban tudott volt, hogy az Ausztria keleti határain élőket a schengeni határnyitás után sok helyen zavarta a jelentős részben az ingázó, Burgenlandban dolgozó magyarok miatt megnövekedett forgalom. Sok kisebb úton korábban saját hatáskörben tettek jelzőtáblákat, próbálták betontuskókkal vagy sorompókkal korlátozni az autók átkelését.

A rendelet nem újkeletű, mostantól azonban táblák is jelzik a tiltást, és bírságot is kiszabhatnak azok megszegőire. A büntetés akár 2180 euró is lehet, ami átszámolva nagyjából 700 000 forintot jelent.

A cikk arra is kitér, hogy a bécsi szövetségi kormány hat hónappal, 2019 májusáig kiterjesztette a határellenőrzést Ausztria magyar és szlovén határszakaszára. Ezt 2015-ben vezették be újra – átmenetileg felülírva a schengeni egyezményt – a menekültválság miatt.

Rovatok