Index Vakbarát Hírportál

Az USA meghozta az első szankciókat Szaúd-Arábia ellen

2018. október 24., szerda 06:43

Washington megvonja a vízumot mindazoktól, akik felelősek Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró haláláért.

- jelentette be kedden Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. A felelősek köre azonban a szaúdiak által reméltnél sokkal tágabb lehet, mivel Donald Trump amerikai elnök "a valaha volt legrosszabb fedőakciónak" nevezte a magyar idő szerint szombaton megjelent szaúdi magyarázatot, miszerint véletlenül végeztek a kihallgatás során a Washington Postba is író ellenzékivel, aki házasságához szükséges dokumentumokért ugrott be hazája isztambuli főkonzulátusára, ahol egy kommandó várta őt, mely - ez ma már szinte biztos - megkínozta, meggyilkolta, majd feldarabolta Hasogdzsít. 

Az amerikai külügyminiszter rendkívüli bejelentése szerint a külügyi tárca a pénzügyminisztériummal közösen vizsgálja annak lehetőségét, hogy alkalmazható-e a szankciók foganatosítását lehetővé tévő ún. "Magnyitszkij-törvény" erre az esetre. Pompeo azt is leszögezte, hogy

Nem ezek a büntető intézkedések jelentik az utolsó szót az Egyesült Államok részéről ebben az ügyben. Továbbra is mindent megteszünk a felelősök elszámoltatása érdekében.

Heather Nauert külügyi szóvivő a részletekről szólva elmondta, 21 szaúdi állampolgárt érint a vízumtilalom. Akinek már van amerikai vízuma, attól bevonják, akinek pedig még nincs, nem folyamodhat beutazási engedélyért az Egyesült Államokba.

A gyilkosság legfőbb felelőse valószínűleg a királyságot de facto irányító Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös lehet, de őt - mivel ahogy azt Donald Trump is elmondta kedden "nagyon jó szövetséges" - szinte biztosan nem éri el a felelősségrevonás. Az amerikai kormányzat azonban meglehetősen elégedetlen jó szövetségese kegyetlen és cinikus viselkedésével, helyi idő szerint kedd délután Mike Pence alelnök a The Washington Post című lap által szervezett konferencián - ami nem is a Hasogdzsi-ügyről szólt - magától kitért a gyilkosságra, és azt mondta: 

A szaúdi újságíró meggyilkolása tragédia a családja és a szerettei számára, ugyanakkor pedig támadás a szabad és független sajtó ellen is.

Pence megígérte, hogy a teljes igazságot akarják hallani, és hogy ezt az igazságot nyilvánosságra is fogják hozni. A kényes politikai helyzetben lévő Recep Tayyip Erdogan török államfő kedden Ankarában egyébként nem vádolta meg közvetlenül a szaúdi vezetőket a gyilkosságban való részvétellel, csupán úgy fogalmazott, "az eddigi vizsgálat nem volt elég mély és átfogó ahhoz, hogy a királyság uralkodó köreihez is elérjen".

Az amerikai közszolgálati rádió jelentése szerint Gina Haspel, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója - aki kedden reggel érkezett Ankarába - személyesen irányítja az amerikai vizsgálatokat a Hasogdzsi-ügyben. Haspel kiválóan beszél törökül, és az NPR értesülései szerint mindenképpen el akarja érni, hogy a török hatóságok megmutassák azokat a hang-, és videófelvételeket, amelyek szerintük bizonyítják, hogy szaúdiak gyilkolták meg Hasogdzsit Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusának épületében.

(MTI)

Rovatok