Index Vakbarát Hírportál

Putyin: Moszkva kénytelen lesz célba venni az amerikai rakétákat befogadó európai országokat

2018. október 24., szerda 20:58

Oroszország kénytelen lesz célba venni azokat az európai országokat, amelyek amerikai közepes és rövid hatótávolságú rakétákat fogadnak majd be azután, hogy az Egyesült Államok felmondja ennek a fegyverkategóriának a megsemmisítéséről megkötött, úgynevezett INF-egyezményt – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök szerda este az olasz vendégével, Giuseppe Conte olasz kormányfővel közös moszkvai sajtóértekezletén.

Putyin kilátásba helyezte, hogy Oroszország szimmetrikusan fog válaszolni azokra a lépésekre, amelyeket az Egyesült Államok fog megtenni a szárazföldi telepítésű, közepes és rövid hatótávolságú rakéták megsemmisítéséről megkötött (INF) szerződés felmondása után.

Ha az Egyesült Államok kivonul az INF-megállapodásból, a legfőbb kérdés az lesz, hogy mit tesz majd az újonnan hozzáférhető rakétákkal. Ha Európába szállítják őket, akkor a válaszunknak természetesen tükröznie kell majd ezt. [...] És azoknak az európai országoknak, amelyek ebbe beleegyeznek [...] meg kell érteniük, hogy saját érdekeiket egy lehetséges rakétacsapás fenyegetése mögé helyezik.

Putyin szerint Oroszország képes lesz gyorsan reagálni. Mint mondta, reméli, hogy november 11-én módja lesz majd a témát megvitatni Donald Trump amerikai elnökkel. Az Egyesült Államok semmivel sem bizonyította, hogy Moszkva megsértette volna az INF-egyezményt, ugyanakkor azt állította, hogy Washington megtette ezt.

Putyin szerint Moszkva nem lepődött meg a szerződés felmondásának bejelentésén, mert az amerikai kongresszus által elfogadott költségvetés finanszírozza a közepes és rövid hatótávolságú rakéták fejlesztését.

Róma feloldaná az oroszok elleni szankciókat

Putyin arról is beszélt, hogy Moszkva és Róma tanulmányozzák annak a lehetőségét, hogy miként lehetne Olaszországot csatlakoztatni a Török Áramlat földgázvezetékhez, valamint hogy az orosz gázt Európába déli útvonalon elvezető csővezetékeket építsenek ki.

Egy kérdésre válaszolva Putyin kijelentette: nincs érvényben politikai jellegű korlátozás azzal kapcsolatban, hogy az orosz Nemzeti Jóléti Alap olasz állampapírokat vásároljon. Hozzátette ugyanakkor, hogy ilyen befektetésről nem esett szó a Contéval folytatott tárgyalásain. Az olasz miniszterelnök megerősítette, hogy nem kért Putyintól ilyen eszközvásárlást; szerinte egy központ bank szuverén alapja akkor hoz ilyen döntést, ha abban jó üzletet lát. 

Conte szerint mielőbb véget kellene vetni az Oroszország ellen a Krím elcsatolása és az Ukrajnában való beavatkozása miatt bevezetett uniós gazdasági szankcióknak. Arra a kérdésre, hogy a Conte-kormány kész lenne-e megvétózni a büntetőintézkedések hatályának meghosszabbítását, Conte azt mondta, hogy Róma szeretné meggyőzni a többi európai kormányt arról, hogy előrelépés csakis a párbeszéden keresztül lehetséges.

(MTI)

Rovatok