Index Vakbarát Hírportál

Soros fia szerint a csőbombás fenyegetések már az amerikai demokráciát fenyegetik

2018. október 25., csütörtök 08:10 | aznap frissítve

Véleménycikket írt Soros György fia, a Nyílt Társadalom Alapítvány alelnöke a New York Timesba, miután a család bedfordi házának postaládájába valakik csőbombát helyeztek el. Azóta hasonló robbanószerkezeteket küldtek Hillary Clintonnak, Barack Obamának és a CNN irodájának, az Obama alatt a legfőbb ügyészi posztot betöltő Eric Holder Jr.-nak és egy kaliforniai demokrata képviselőnek is.    

Alexander Soros a cikkben azt írta: örülnek, hogy a nekik küldött bombától senki nem sérült meg, de úgy gondolják, ez a fenyegetés nemcsak nekik, a családnak, a barátaiknak és a munkatársaiknak szól, hanem az amerikai demokrácia jövőjét is veszélyezteti.  

A család jól ismeri azt az ellenséges közeget, amely a filozófiájukat, politikájukat identitásukat utasítja el, írja Alexander Soros. Apja a náci rendszer árnyékában nőtt fel Magyarországon. Nagyapja hamis papírokat szerzett, hogy túlélje a holokausztot és másoknak is segített. Amikor a háború után a kommunisták jutottak hatalomra, apja Londonba menekült, a London School of Economicson tanult, majd sikeres üzleti karriert épített fel.

Addigi élete legfőbb tanulságát azonban soha nem felejtette el. A Nyílt Társadalom Alapítvány vezető szerepet játszott a kommunizmusból a demokratikus társadalomba való átmenet támogatásában az egykori szovjet érdekszférában, később pedig a demokrácia védelme lett a legfőbb feladata. Apja felismerte, hogy filantróp kezdeményezése ugyan nem kötődik pártokhoz szélesebb értelemben mégiscsak politikai jellegű, hiszen azokat támogatja, akik olyan társadalmakat fejlesztenek, ahol mindenkinek egy szavazata van.

Alexander Soros szerint korábban csak a szélsőségesek, nacionalisták és fajgyűlölők támadták apját, 2016-ban azonban alapvetően megváltozott a helyzet Donald Trump elnökségével, a támadások akkortól már a politika fősodrából érkeztek.  

Magyarországon Orbán Viktor miniszterelnök antiszemita plakátkampányt indított, amelyben apámat vádolta azzal, hogy Magyarországot migránsokkal akarja elárasztani. A kampány  részeként a budapesti villamosok padlójára is kihelyezték apám arcképét, hogy rajta tapossanak az emberek, mindez Orbán politikáját szolgálta. (A villamosok padlójára sem a kormány, sem a BKV nem rendelt Soros-plakátokat, ezeket ismeretlenek ragaszthatták oda. A BKV el is távolította őket - Index szerk.)   

Alexander Soros szerint most már ott tartunk, hogy bombákat küldenek nekik, Obamának vagy Clintonéknak. Ezekért az akciókért szerinte a felelősség természetesen azokat a fanatikusokat terheli, akik ezeket a cselekményeket kitervelik és végrehajtják, de

mindez nem választható el attól a politikai démonizálástól, amit ma megélünk.

Alexander Soros emlékeztet arra a cikkben, hogy  John McCain  a nemrég elhunyt republikánus politikus annak idején a Barack Obama elleni kampányban akár saját híveivel szemben is megvédte demokrata ellenfelét, ha őt személyében és méltóságában támadták. Szerinte erre az útra kell valahogy visszatalálnia Amerikának, amíg nem késő.

Rovatok