Index Vakbarát Hírportál

Iráni származású menekült szított zavargást a boszniai-horvát határon

2018. október 26., péntek 15:38 | aznap frissítve

Egy iráni származású, Horvátországban menekültstátusszal rendelkező férfi volt a felbujtója a boszniai-horvát határon történt zavargásoknak, amikben két napja több mint száz migráns csapott össze a boszniai rendőrséggel, és amikben többen megsérültek, köztük nők is - közölte Zoran Galic, a boszniai határőrség igazgatója alapján az MTI.  

Az iráni férfit a boszniai hatóságok letartóztatták, és azzal gyanúsítják, hogy arra bujtatta a migránsokat, törjenek át erőszakkal a határon, egy hónapra vizsgálati fogságba helyezték.

Galic szerint ez a személy Velika Kladusan és Bihacon is járt, hogy rábeszélje a migránsokat a zavargásokra.  A horvát határőrség elöljárója szerint ismerik a férfit, Horvátországban vastag dossziéja van, és már többször előállították embercsempészet miatt.

"Az, ami a maljevaci határátkelőn történt, nem véletlen. Szerb és a boszniai migránsközpontokból indított összehangolt akcióról van szó. A migránsok között olyan hamis híresztelések kaptak szárnyra, hogy Horvátország beengedi az illegális bevándorlókat az országba, és onnét tovább engedi őket Nyugat-Európába" - mondta egy horvát rendőri vezető.

A Klix.ba című boszniai lap szerint közel 150 migráns tartózkodik a maljevaci határátkelőnél, ahol korábban az incidens történt, őket még a nap folyamán a hatóságok buszokkal el akarják szállítani a bihaci befogadóközpontba. 

Az illegális bevándorlók napok óta a szabad ég alatt demonstrálnak, így próbálva nyomást gyakorolni a hatóságokra, hogy engedjék tovább őket. A migránsok között gyerekek is vannak, aki "Nyissátok meg a határokat", "Szükségünk van egy országra", "Európai Unió hol vagy?", valamint "Vessetek véget a háborúnak!" szövegű transzparenseket tartanak a magasba.

Az év eleje óta a rendőrség hivatalos adatai szerint közel 20 ezer illegális bevándorló érkezett Bosznia-Hercegovinába, és 13 ezret tartóztattak fel a hatóságok. Jelenleg 4-5 ezren tartózkodhatnak az országban. Többségükben az ország nyugati részében, a horvát határhoz közeli Bihac környékén zsúfolódtak össze, ahol parkokban és romos épületekben vertek tábort. A boszniai hatóságok szerint a legnagyobb probléma az, hogy a szerb és a montenegrói rendőrök átengedik a migránsokat a határon - írja az MTI. 

Rovatok