Index Vakbarát Hírportál

Megegyezett Izrael és a Hamász az erőszak megfékezéséről

2018. október 26., péntek 11:08

Egyezségre jutott Izrael és a palesztin Gázai övezetet uraló, radikális iszlamista Hamász szervezet arról, hogy utóbbi megfékezi az erőszakot a határ mentén hónapok óta zajló tüntetéseken, cserébe az övezet gazdasági könnyítéseket kap - jelentette az izraeli médiára hivatkozva az MTI.

A megbeszéléseken közvetítő egyiptomi biztonsági szakértők a hetek óta tartó tárgyalások eredményét, amelyet nem tűzszünetnek, hanem csak köztes egyezségnek tekintenek a felek.

Az értesülések szerint az egyiptomiak az utóbbi napokban Tel-Aviv, Gáza és Rámalláh között közvetítve elérték, hogy a Hamász megígérte: véget vet a határ menti tüntetéseken az erőszakos cselekményeknek, vagyis a gyújtópalackok és a kövek dobálásának, a kerítés megrongálásának és az Izraelben tüzeket okozó sárkányeregetésnek, de továbbra is demonstrálhatnak az Izraelt az övezettől elválasztó kerítés közelében.

Cserébe Izrael több kilométerrel kiszélesíti a Gázai övezet tengeri halászati zónáját, megengedi az üzemanyag beszállítását, hogy a lakosságnak az eddigi napi négy helyett több órán át tudjanak elektromos áramot szolgáltatni, és lehetővé teszi az ENSZ infrastruktúrát fejlesztő építkezéseinek folytatását.

A Ciszjordániát vezető és a gázai Hamásszal ellenséges viszonyban lévő Palesztin Hatóságnak (PH) a könnyítések elfogadásáért cserébe megígérték az egyiptomi közvetítők, hogy helyreállítják a PH intézményeit a Gázai övezetben, kiterjesztendő annak felügyeletét erre a palesztinok lakta területre is.

Rovatok