Index Vakbarát Hírportál

Macron: Nem folytatok személyes hadjáratot, jó a kapcsolatom Orbánnal

2018. október 26., péntek 06:48

Emmanuel Macron francia államfő négy szerkesztőségnek, köztük a Hvg.hu-nak adott interjút, amelyben beszélt Orbánról, illetve a magyarországi jogállamiság helyzetéről is.

Nem húzhatunk hasznot az európai költségvetésből anélkül, hogy közösen felelősséget vállalnánk például a migráció kérdésében. Nem csökkenthetjük a hozzájárulásunkat az európai költségvetéshez anélkül, hogy megértenénk, mit is jelent az egységes piac. Ha szeretnénk megölni Európát, akkor így kell tovább folytatnunk

- mondta a francia államfő, amikor korábbi nyilatkozatáról kérdezték, amiben arról beszélt, hogy Európa nem egy szupermarket, hogy a tagságból jöhet a haszon, de a közös felelősségvállalás nem kell.

A kérdésre, hogy támogatja-e a 7-es cikkely megindítását Magyarországgal szemben, Macron úgy felelt,

A jogállamiság helyzete Magyarországon aggasztóan alakul. Több intézkedés is torzíthatja a hatalmi ágak egyenlőségét, és a nemrégiben a civil szervezetekre vonatkozóan meghozott törvények sokkal nehezebbé tehetik ezek munkáját. Bizonyos folyamatokra rávilágított az Európai Parlament jelentése. Erről beszélni és emiatt aggódni nem azt jelenti, hogy kívülről leckéket adunk, hanem azt, hogy megvédjük a közös javainkat.

Macron szerint nem büntetheti az Unió a pénzügyi hiányt, ha közben a demokratikus hiányt nem bünteti.

Az interjúban felvetik, hogy Orbán úgy festi le Macront, mint a legfőbb ellenfelét az európai parlamenti választásokon. A kérdésre, hogy egyetért-e ezzel, illetve, hogy hogyan mondható majd meg, hogy ki nyert kettejük közül, Macron azt mondja,

"Nem folytatok személyes hadjáratot és jó a kapcsolatom Orbán Viktorral, akit személyesen is, valamint a magyar nép által megválasztott miniszterelnökként is tisztelek. Azonban folyamatos harcot folytatok az európai értékekért és identitásért,"

majd hozzáteszi:

egy olyan Európa, amely lefitymálja a nézetek és hitek sokszínűségét, az igazságszolgáltatás és a sajtó szabadságát, a menekültek befogadását, akik politikai üldöztetés elől menekülnek, nem más, mint saját magunk elárulása.

Magyarország és Lengyelország kormányai bizonyítékként használják a Brüsszellel folytatott vitáikat, hogy megmutassák a szavazóiknak, hogy helyesen cselekszenek, vetik fel az interjúban, Macron szerint

"Bűnbakot találni rövid távon segíthet, de hosszú távon a legrosszabbat készíti elő."

Majd hozzáteszi, elutasítja a külső nyomás elképzelését, mivel Európa mi vagyunk, nem külföldről van szó.

"Amikor Európa ír egy csekket, akkor nem hangzik el, hogy ez piszkos pénz. De amikor megvédi az értékeinket, hirtelen távoli ellenséggé válik"

- mondja Macron.

A visegrádi négyek többi országára vonatkozó kérdéseket és válaszokat az eredeti interjúban olvashatja.

(Borítókép: Orbán Viktor és  Emmanuel  Macron - fotó:  Christof Stache / AFP)

Rovatok