Index Vakbarát Hírportál

Migráns- és zsidógyűlölő volt a pittsburghi gyilkos

2018. október 27., szombat 21:11

Nem volt ismeretlen alt-rightos fórumokon az az antiszemita férfi, aki vérfürdőt rendezett szombaton a pittsburghi zsinagógában. Robert Bowers hat sérült mellett 11 embert ölt meg, mielőtt a kommandósok megsebesítették és megadásra kényszerítették.

A 46 éves férfi nem titkolta, hogy zsidókkal szemben "a tettek mezejére" kellene lépni.

A szombati mészárlás reggelén ezt írta a Pittsburgh és Philadelphia környékén népszerű Gab médiaplatformon, amelyet az alt-right és a konteóhívek képviselői is előszeretettel használnak:

„A HIAS (a Menekülteket Segítő Zsidó Közösség) betolakodókat hoz az országba, akik öldökölni fognak. Nem nézhetem ölbe tett kézzel, ahogy lemészárolják a népünket.

Most figyeljetek, indulok.

Máshol a Bibliára hivatkozva arról írt, hogy 

A zsidók a sátán gyermekei

A HIAS közleményt adott ki, megdöbbenését fejezve ki a támadás miatt. Az 1881-ben, eredetileg a zsidó kivándorlás megsegítésére létrejött szervezet megerősítette, hogy kiállva a menekültek támogatása mellett és szoros kapcsolatban áll az Egyesült Államok kormányával.

Trump szerint a fegyverviselés biztonságot ad

Az elnök a mészárlásról szóló első hírek után nagyon hamar amellett érvelt, hogy az eset épp azt mutatja, hogy a fegyverviselést nem szabad megnehezíteni – ha lettek volna fegyvereik az áldozatoknak, megvédhették volna magukat, érvelt Donald Trump. Arról nem beszélt, hogy a fegyverviselés révén a gyilkos is könnyedén fegyverhez jutott, egy AR-15 félautomata karabélyhoz.

Az elnöknek ezzel úgy sikerült nyilatkoznia a gyilkosság utáni órákban, hogy az egyik központi kérdésben pont azt vallotta, amit az elkövető – akit azonban, twittere szerint, Trump kivégeztetne.

Igaz, Bowers sem Trump-hívő: szerinte az elnök valójában a globalisták oldalán áll – bár Trump épp az ellenkező imidzsét felépítve nyerte meg az elnökválasztást.

„Trump globalista, nem nacionalista. Nincs addig #MAGA (ez Trump választási szlogenjének rövidítése, Make America Great Again - Tegyük újra naggyá Amerikát), amíg a bipsi fertőzés fennáll” – írta Bowers, aki szavai szerint az elnökválasztáson sem szavazott Trumpra, még a Make America Great Again baseball-sapkához „sem ért hozzá egy ujjal sem.”

Az is kiderült, hogy bár Robert Bowers elégedetlen Trumppal, mégis hisz a Quanon nevű meta-összeesküvés-elméletben, ami az elnök és a háttérhatalom titkos küzdelmének krónikája ( az átlagosnál is zavarosabb jelenségről itt írtunk részletesebben)

Büntetlen középosztálybeli

Bowers regisztrált szavazó volt, de a hírek szerint nem szavazott. Pennsylvaniai adatok alapján büntetlen előéletű. Civil életének további hátteréről egyelőre nincsenek információk.

A gyilkosságról ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Rovatok