Index Vakbarát Hírportál

A szélsőjobboldali jelölt nyert Brazíliában, Bolsonaro az elnök

2018. október 28., vasárnap 23:47

Jair Bolsonaro szélsőjobboldali jelölt nyerte meg a brazil elnökválasztást a vasárnapi második fordulóban elért 55,7 százalékos eredménnyel, jelentette be a központi választási bizottság a voksok 88,44 százalékának összeszámlálása alapján. Bolsonaro ellenfele, a baloldali Munkáspárt jelöltje, Fernando Haddad a szavazatok 44,3 százalékát szerezte meg, írja az MTI.

Lement az elnökválasztás második, mindent eldöntő fordulója Dél-Amerika legnépesebb országában, Brazíliában. A 147 millió választásra jogosult a sokak által a brazil Trumpnak kikiáltott, szeptember elején egy kampányrendezvényen megkéselt radikális Jair Bolsonaro, és az országot sokáig irányító, de korrupciós botrányokba keveredő baloldali Munkáspárt jelöltje, Fernando Haddad közül választotta ki az ország új vezetőjét.

Bár a legutolsó, szombaton közzétett két felmérés alapján Haddad támogatottsága némileg emelkedett, de az első fordulóban is az élen végző Bolsonaro maradt a favorit, már szombaton azt írták, várhatóan 55 százalékot szerez majd, és ez végül majdnem tökéletesen így is alakult.

2017-ben a brazilok 62 százalék a korrupciót nevezte Brazília legnagyobb problémájának, ezzel pedig  összekapcsolódik Brazília legsúlyosabb recessziója, ami a brazil reált is rekordmélységbe lökte a dollárhoz képest. Szintén súlyos problémát jelent az elharapódzó bűnözés, tavaly minden korábbinál több, 63 880 gyilkosság történt az országban. A brazil politikai helyzetről, és arról, hogyan jutott idáig az ország, itt írtunk bővebben>>>

A korrupciós ügyekbe keveredett nagy pártoktól elforduló, és kiábrándult brazilokra építve sikerült előretörnie az elmúlt hónapokban az egyik kis párt, a Szociálliberális Párt (PSL) jelöltjeként induló Bolsonarónak, aki változást ígért. 

A korábban szélsőséges, szexista, homofób és rasszista kijelentéseiről is ismert Bolsonaro többek között azzal kampányolt, hogy neki makulátlan az előélete, és Trumphoz hasonlóan a politikai mocsár lecsapolását ígérte. Trópusi Trumpnak is elnevezték, azonban a bűnözés visszaszorításához hangoztatott radikális javaslatai miatt sokan Rodrigo Duterte fülöp-szigeteki elnökhöz hasonlítják. Bővebben itt olvashat róla, és az előzményekről.

Bolsonarót szeptember elején egy Juiz de Fora városában tartott kampányrendezvényen megkéselték. A merénylő késszúrása felsértette a hasi artériát, a vastag és vékonybelet, ami miatt a politikust sürgősségi műtéten esett át. Az elkövető azt állította, Isten parancsára cselekedett, egyéb indítéka nem ismert. Bolsonaro családja bejelentette ezután, hogy a politikus nem fog részt venni további rendezvényeken, és kampányát a közösségi médián folytatja a választásokig.

Rovatok