Index Vakbarát Hírportál

12 túszt elengedtek, 11 újabb embert elraboltak nigériai kalózok

2018. október 29., hétfő 17:58

Elengedtek tizenkét túszt a nigériai kalózok, akik még szeptember végén raboltak el a svájci Massoel Shipping cég egyik teherhajójáról tengerészeket. A túszok elengedését hétfőn jelentette be a cég.

A Massoel Shipping közleménye szerint a cég egyik teherhajója a nigériai Lagos felől egy másik nigériai kikötőváros, Port Harcourt felé tartott szeptember 22-én, amikor kalóztámadás érte. A támadók a búzát szállító teherhajó 19 főből álló legénységének 12 tagját rabolták el: hét fülöp-szigeteki, egy szlovén, egy ukrán, egy román, egy horvát és egy bosnyák állampolgárt, írja az MTI.

A vállalat nem közölt további részleteket a 12 túsz kiszabadulásáról, attól tartva, hogy az esetleg további, ehhez hasonló bűncselekményeket ösztönözhet.

Ezzel egy időben hétfőn az MV Pomerania Sky nevű konténerhajó üzemeltetője közölte, hogy a hajó legénységének 11 tagját – köztük nyolc állampolgárt – raboltak el Nigéria partjai előtt kalózok még szombaton. Az üzemeltető Midocean azt is közölte, hogy a legénység további kilenc tagja sértetlen maradt, és hogy fő céljuk az, hogy az elrabolt személyzet mielőbb kiszabaduljon.

Az elraboltak állampolgárságát nem a cég, hanem a PAP lengyel hírügynökség adta hírül Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszterre hivatkozva, innen tudni, hogy nyolcan közülük lengyel állampolgárok, három társuk nemzetisége viszont továbbra sem ismert.

Rovatok