Index Vakbarát Hírportál

Hitlernek öltöztette a kisfiát, meglepődött, hogy beszóltak neki

2018. október 29., hétfő 09:20

Kell-e kerülni a sokakat felzaklató jelmezeket, vagy a Hitler-maskara is csak olyan, mintha ördögnek, kalóznak vagy éppen zombinak öltöznénk?

Az amerikaiak halloween idején jelmezbe bújnak. Egy Bryan Goldbach nevű embernek Owensboroból (Kentucky) sikerült az, ami elég ritka: az egész ország a család jelmezeiről beszél.

Jelen esetben azonban ez kétes dicsőség, Goldbach ugyanis náci katonának öltözött, ötéves kisfiát pedig Adolf Hitlernek maszkírozta – írja a Newsweek.

Kiposztolta

A történelmi jelmezekért rajongó apuka a kedves családi képet ki is posztolta a Facebookon, majd meglepődve tapasztalta, hogy a jelmeznek óriási, országos méretű negatív visszhangja lett. A kritika röviden: rossz ízlésre vall egy ilyen jelmez, nagyobb érzékenységgel kellene a milliók halálát felidéző időszakhoz viszonyulni.

Goldbach alapvetően elfogadta a kritikákat, és bocsánatot is kért – igaz, azzal védekezett, hogy az egyenruhát azért választotta, mert szereti a történelmi alakok ábrázolását. Ugyanakkor több médiának is elismerte, hogy nem gondolta kellően át az ötletét.

Vita alakult ki

Az ügyben sokan megszólaltak, így Gay Mazo, az Indiana, Kentucky és Illinois zsidó közösségeit összefogó rabbi is, aki elfogadta a bocsánatkérést, de úgy vélekedett, hogy érdemes jobban átgondolni a jelmezválasztást.  

Szerinte a mérlegelésnél jó ökölszabály, hogy amennyiben a jelmez egy olyan eseményre emlékeztet, ahol milliókat öltek meg, akkor inkább érdemes más ruhát választani.

A rabbi így folytatta:

Ha a halloween célja, hogy szórakoztasson, akkor ott az antiszemitizmusnak és a rasszizmusnak nincs helye, mert az nem szórakoztató. Ez nem politikai korrektség kérdése, hanem egyszerűen mindenki számára felfogható tisztelet és érzékenység."

Nyugi, csak jelmez!

Természetesen nem írhattunk volna „vitát", ha nem lettek volna ellenvélemények is.

Egyes kommentelők úgy vélekedtek, hogy természetesen a jelmez viselése nem jelent pozitív reklámot vagy azonosulást a jelmez által megtestesített alakokkal. Halloween idején ezrek és ezrek mászkálnak véres arccal, élőhalott zombinak, csontváznak, kalóznak, gonosz Darth Vadernek vagy akár tömeggyilkosnak öltözve, de ez nem az erőszak dicsérete, hanem jelmez – foglalható össze az apát védő kommentárok hangulata.

Rovatok