Index Vakbarát Hírportál

II. világháborús kártérítésre ítélték a Nippon Steelt

2018. október 30., kedd 11:17

Kártérítésre ítélte a dél-koreai legfelsőbb bíróság Nippon Steelt ezzel igazat adva a keresetet benyújtó négy dél-koreai férfinak, akiket a japán cég kényszermunkásként dolgoztatott II. világháborúban, a koreai félsziget megszállásának idején.

A döntés minden bizonnyal diplomáciai szinten is feszültséget fog okozni a Japán és Dél-Korea között. A szigetország 1910-1945 között uralma alatt tartotta Koreát, intézményesítve a koreai kultúra, és nyelv elnyomását, kizsákmányolva az ország természeti és emberi forrásait. Férfiak százezreit hurcoltak el japán gyárakba, nők százezreit japán katonai bordélyokba. Utóbbiért Japán bocsánatot is kért – létrehozva egy 2,45 milliárd forintnak megfelelő összeggel elindított alapítványt a szexrabszolgaság máig élő áldozatainak –, de a teljes szembenézés a megszállás évtizedeivel mindeddig elmaradt.

A Nippon Steel acélvállalat mélységesen sajnálatosnak nevezte a dél-koreai legfelsőbb bíróság döntését és jogi lépéseket helyezett kilátásba. A döntés szerint a Nippon Steel 100 millió wont – 25 millió forintot – köteles fizetni a négy férfinak, fenntartva ezzel a 2005-ben indult, első fokon nyolc évvel később lezárult ügyben született határozatot.

Bár csekély összegről van szó, következményei messzemenőek lehetnek, ugyanis a bíróság ezzel azt is kimondta, hogy kárpótlási igényt nem tette semmisség az 1965-ös megállapodás, amely rendezte a két ország közötti diplomáciai kapcsolatot.

Ha a cég nem teljesítené a bíróság döntését, akkor felmerülhet a Nippon Steel Dél-Koreában lévő ingatlanainak zár alá vétele.

Rovatok