Index Vakbarát Hírportál

Óriási útleveles csalást buktatott le Bulgária

2018. október 30., kedd 09:39

A bolgár ügyészség bejelentette, hogy felszámoltak egy ezreket jogtalanul bolgár állampolgársághoz juttató útleveles csalást. Az érintettek a bolgár papírokkal szabadon mozoghatnak és dolgozhatnak az Európai Unió területén – írja a BBC.

A nyomozás eredményeként több mint húsz embert tartóztattak le, köztük állami tisztviselőket is, amikor a hatóságok rajtaütöttek a külföldön tartózkodó bolgárok ügyeivel foglalkozó állami ügynökség irodáin.

A legtöbb vásárló jelentős bolgár kisebbséggel rendelkező környező országokból – Moldovából, Macedóniából, Ukrajnából – érkezhetett. Akár 1,6 millió forintnyi összeget is kifizethettek a bolgár származásukat igazoló hamis papírokért. Az állami ügynökség heti 30 hamis igazolást állíthatott ki.

Az ügyészség vesztegetés elfogadása, okirat-hamisítás és hivatali visszaélés miatt nyomoz az állami alkalmazottak ellen.

Néhány éve magyar útlevelekkel is zajlott hasonló csalássorozat, akkor a kettős állampolgárság könnyebb megszerzésére bevezetett egyszerűsített honosítással éltek vissza tömegesen. A magyar állampolgársági bizniszt feltáró cikksorozatunk első és második része mellett a témáról szóló összes cikkünket ide kattintva találják.

Rovatok