Index Vakbarát Hírportál

Több mint százezer eltűnt ember van világszerte

2018. október 30., kedd 08:43

Több mint százezer embert tartanak eltűntként nyilván világszerte, ami globális válságot váltott ki, jelentette ki a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC). Az ICRC az eltűntek hozzátartozóival és több mint negyven volt, illetve mostani konfliktusok által érintett ország hatóságaival működik együtt.

Agnes Coutou, a szervezet tanácsadója az ENSZ-közgyűlés emberi jogi bizottságában azt mondta, hogy ez a valaha tapasztalt legmagasabb szám. „Tudjuk, hogy ez a jéghegy csúcsa, és csak egy része azoknak, akik becslések szerint a régebbi, illetve a most is zajló konfliktusokban eltűntek" – tette hozzá.

Coutou három tényezővel magyarázta az eltűntek számának növekedését: a terjedő fegyveres konfliktusokkal, az évtizedeken át eltűntként nyilvántartottak „nemzedékekre kiható hatásával" és a probléma növekvő globalizálódásával. „Az eltűntek nemzeteken átnyúló problémája különösen egyértelmű, ha a migrációra gondolunk, amikor emberek ezrei és ezrei menekülnek a konfliktusok elől tranzit- és célországokba" – mondta.

Az eltűnések megakadályozására Coutou szerint az ICRC megelőző fellépést javasol. Ez azt jelentené, hogy az illetékes hatóságok minden elfogott embert regisztráljanak, tegyék lehetővé, hogy kapcsolatba léphessenek a családjukkal, pontosan vezessék és tegyék központilag elérhetővé az eltűntek névsorát, biztosítsák az elhunytak azonosítását és óvják meg a temetkezési helyeket. Coutou reményét fejezte ki, hogy számos ENSZ-tagállam reagál a nemzetközi szervezet kérésére, írja az MTI.

Rovatok