Index Vakbarát Hírportál

Trump szerint migránskaraván akarja megszállni Amerikát

2018. október 30., kedd 12:46

Sátorvárosok létesítését tervezi Donald Trump amerikai elnök, ahol azokat a közép-amerikai migránsokat helyeznék el, akik menedékkérelmet nyújtanak be az Egyesült Államokban, és ahol kérelmük elbírálásáig tartózkodhatnak. Erről maga Trump beszélt a Fox Newsnak adott interjúban – írja az MTI.

Mindenhova sátorokat fogunk felállítani, nem fogunk épületeket felhúzni és több százmillió dollárt költeni. Sátrak lesznek, nagyon szépek lesznek, ők meg várni fognak, és ha nem kapnak menedékjogot, akkor elmennek

– mondta Trump, aki szerint ha látják majd az emberek, mi a helyzet, kevesebben fognak elindulni a határ felé. Az elnök szerint szerint a közép-amerikaiak által benyújtott menedékkérelmek közel 80 százalékát most is elutasítják az Egyesült Államokban.

Több ezren közelednek

Becslések szerint egy 3500-7000 fős karaván tart az Egyesült Államok felé, elsősorban Guatemalából, Hondurasból és Salvadorból származó migránsokkal. A Mexikóban járó tömeg létszáma folyton változik, mert újabb és újabb emberek csatlakoznak, vannak ugyanakkor, akik feladják, illetve élnek a mexikói hatóságok által nyújtott lehetőséggel, és ott adnak be menedékkérelmet.

Trump hétfőn Twitteren azt írta, hogy a karavánban "bandatagok és néhány nagyon rossz ember is van", de hogy ezt mire alapozza, az nem derült ki. Korábban is tett hasonló kijelentéseket anélkül, hogy tényekkel támasztotta volna alá őket. Mindenesetre felszólította a közeledőket, hogy forduljanak vissza, mert úgyse engedik be őket, ha nem esnek át a jogi folyamaton.

Az elnök szerint a karaván megszállásra készül, és figyelmeztette őket, hogy a hadsereg már várja őket. Terrence O'Shaughnessy tábornok, az amerikai erők északi parancsnokságának vezetője hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az Egyesült Államok fegyveres erői több mint 5200 katonát küldenek a mexikói határra.

Trump a bevándorlás szigorításával igyekszik támogatást szerezni a Republikánus Pártnak a novemberi időközi választások előtt. A november 6-i félidős választásokon a képviselőház egészét és a szenátus tagjainak harmadát választják meg, és több államban kormányzóválasztás is lesz, így ezen múlik, hogy a republikánusok meg tudják-e tartani többségüket a kongresszusban.

Rovatok