Index Vakbarát Hírportál

Emberi csontokat találtak egy vatikáni ingatlanon

2018. október 31., szerda 17:38

Magyarázatot követel a Szentszéktől egy 35 éve eltűnt római kamaszlány családja, miután emberi maradványokat találtak egy Vatikánhoz tartozó római ingatlanon, és a hatóságok vizsgálni kezdték, hogy a csontok a tisztázatlan módon eltűnt Emanuela Orlandié vagy egy másik, vele csaknem egy időben eltűnt diáklányé lehetnek-e - írja az MTI. A római ügyészség hivatalból vizsgálatot indított gyilkosság gyanújával ismeretlen tettessel szemben. Jelenleg a csontok DNS-vizsgálata folyik. 

A csontokat egy, a Vatikántól távolabbi római kerületben, az apostoli nunciatúra kertjében találták meg a portásfülke padlózata alatt hétfőn. Munkások éppen a padlót törték fel, amikor egy majdnem egészben maradt csontvázat és más csontokat találtak. Az olasz hatóságokat a Vatikán értesítette.

A csontváz az első nem hivatalos hírek szerint egy nőé lehetett. Ez, valamint az a tény, hogy két személy csontjait találták meg, táplálta azt a feltételezést, hogy a maradványok akár Emanuela Orlandié és Mirella Gregorié is lehetnek. A két római lány 1983-ban tűnt el egy hónap különbséggel. Mindketten 15 évesek voltak, nem ismerték egymást, de Mirellát egy vatikáni biztonsági emberrel látták utoljára, Emanuela pedig egy Vatikánban dolgozó olasz alkalmazott lánya volt. Eltűnésüket majdnem azonnal emberrablásnak minősítették a hatóságok. 

Bár a felfedezésről szóló vatikáni közlemény az emberi maradványokat nem hozza összefüggésbe az 1983-as eltűnésekkel, az olasz sajtó szerint az olasz hatóságok azt firtatják, hogy nem az évtizedek óta hiába keresett Emanuela Orlandóé-e a csontok, vagy egy másik, ugyanabban az évben eltűnt Mirella Gregorié.

A nunciatúrának otthont adó, a Villa Borghese múzeum közelében található impozáns, hatalmas park övezte villát 1949-ben adományozta a Vatikánnak egy zsidó gyáriparos és szenátor, aki 1925-ben, még a faji törvények előtt belépett a fasiszta pártba, majd áttért a katolicizmusra. 

Emanuela Orlandit, a vatikáni rendőrség egy alkalmazottjának 15 éves lányát 1983. június 22-én látták utoljára, amikor távozott egy zeneóráról. Hasonló rejtély övezi a másik római lány, Mirella Gregori 40 nappal korábbi eltűnését is. Mirella azután tűnt el, hogy felvette a kaputelefont, és azt mondta szüleinek, hogy lemegy találkozni egy osztálytársával.

Emanuela Orlandi titokzatos eltűnésével kapcsolatban számos összeesküvés-elmélet kapott lábra az elmúlt évtizedekben, ezek hol a maffiát, hol a külföldi titkosszolgálatokat, hol Mehmeg Ali Agcát, a II. János Pál elleni merénylet elkövetőjét gyanítják a rejtélyes bűnügy mögött, mivel a gyilkosságot a Szürke Farkasok török terrorszervezet is magára vállalta, és a lányért cserébe a merénylő szabadon engedését követelte. 

Olasz sajtóvélemények szerint az eltűnt lányokkal kapcsolatos feltételezéseket az is erősíti, hogy a nunciatúrán dolgozott Piero Vergari, a vatikáni területnek számító római Sant'Appolinare templom plébánosa, ahol Enrico De Pedist, a Magliana-banda egykori vezérét temették el. Ebben a templomban is keresték már Emanuela csontjait. 

Rovatok