Index Vakbarát Hírportál

Végtaghiánnyal született csecsemők rejtélye tartja lázban Franciaországot

2018. október 31., szerda 17:20

Országos szintű nyomozást indított Franciaország, miután az elmúlt években végtaghiányos csecsemők születtek az országban, és miután sikertelenül zárult az ügyben az okokat kereső első vizsgálat,írja a BBC.

Az első vizsgálatot azért indították, mert több mint egy tucat csecsemő született betegen három francia régióban. A hatóságok azonban nem találták meg az okát a különös egybeeséseknek, sőt, a hatóságok szerint az elváltozások mértéke nem volt nagyobb az országos átlagnál. A deformitás neve agenézia, ezekben az esetekben a karok-kezek nem fejlődtek ki a várandósság alatt.

Azóta azonban újabb 11 esettel szembesültek a svájci határ melletti Ain régióban, Druillat falu 17 kilométeres sugarú körén belül, ezért döntöttek a nyomozás elindítása mellett. Ezek az esetek 2000 és 2015 között voltak, és a kórházi adatbázisok átfésülése után bukkantak ezekre.

Így összességében Ain, Bretagne és Loire-Atlantique régiókban tapasztaltak eseteket. Agnès Buzyn egészségügyi miniszter széleskörű nyomozást ígért, valamint azt, hogy januárban közzétesznek egy jelentést, egy továbbit pedig nyáron. 

"Úgy gondolom, egész Franciaország tudni akarja, mi ez. Nem akarunk semmit kizárni. Talán a környezet, talán valami, amit elfogyasztottak, vagy megittak. Vagy valami, amit belélegeztek. Most egyelőre nem tudom", mondta.

A BBC beszámol egy Ryan nevű, érintett gyermekről, aki már 8 éves. A szülei azt mondták, az ultrahang nem jelzett elváltozást, az orvosok pedig tanácstalanok voltak, miután megszületett a gyermek. Egy másik, bretagne-i gyermek anyja azt mondta, az orvosok kikérdezték az első vizsgálatban az étkezési szokásairól, a szedett gyógyszerekről, de aztán nekik sem tudtak mit mondani a lehetséges okokról.

Az ügy első ránézésre hasonlóságot mutat a thalidomide nevű hatóanyaggal kapcsolatos, évtizedekkel ezelőtti úgynevezett Contergan-botránnyal, írja a BBC, de egyelőre nem találtak olyan gyógyszert, ami összekötné a mostani eseteket.

(Borítókép: LOIC VENANCE / AFP)

Rovatok