Index Vakbarát Hírportál

Erdogan már sejtheti, kik állhatnak a Hasogdzsi-gyilkosság mögött

2018. november 2., péntek 23:02

Ha ez a szörnyűség az Egyesült Államokban vagy valahol máshol történt volna, a hatóságok  mindent megtettek volna, hogy kiderítsék mi történt – írja Dzsamál Hasogdzsi brutális meggyilkolása kapcsán Recep Tayyip Erdogan Washington Poston pénteken megjelent véleménycikkében.

A török elnök a cikkben többek között azt hangsúlyozza, hogy bár a törökök az elmúlt hónap alatt szinte mindent megtettek, hogy a lehető legtöbb részletre derüljön fény a "hidegvérrel, egy halálkommandó által" lemészárolt újságíró ügyében, Szaúd-Arábiának még számos kérdést meg kell válaszolnia – például azt, hogy hol van a holttest.

Erdogan egy ponton azt állítja, hogy az újságíró meggyilkolásának parancsa a szaúdi kormány legmagasabb szintjeiből érkezett, de nem nevez meg konkrét személyt vagy személyeket. "Miközben további válaszokat keresünk, szeretném hangsúlyozni, hogy Törökország és Szaúd-Arábia baráti kapcsolatokat ápol. Egy másodpercre sem hiszem, hogy Szalmán király, a szent mecsetek őre, rendelte volna el Hasogdzsi gyilkosságát" – írja.

A szaúdi trónörökös korábban undorító, fájdalmas incidensnek nevezte a történteket, és példás büntetést ígért Dzsamál Hasogdzsi gyilkosainak. Mint ismert, a szaúdi abszolút monarchiát keményen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután bement az isztambuli szaúdi főkonzulátusra, hogy beszerezze az esküvőjéhez szükséges dokumentumokat. A török főügyészség szerint a Washington Postnak is dolgozó Hasogdzsit megfojtották, feldarabolták, majd savba áztatva tüntették el.

"Hasogdzsi meggyilkolása felfoghatatlan" – hangsúlyozza a cikkben Erdogan , aki szerint a Hasogdzsi-ügy önmagán jócskán túlmutat, ahogy a Watergate-botrány és 9/11 is, ezért a nemzetközi közösség felelős tagjainak azon kell lenniük – javasolja –, hogyan leplezzék le a gyilkosság mögött álló bábmestereket.

A szaúdiak később azzal álltak elő, hogy Dzsamál Hasogdzsia brutálisan meggyilkolt újságíró veszélyes iszlamista volt, a Muzulmán Testvériség nevű iszlamista szervezet tagja, ezt az állítást azonban a család közleményben tagadta. "Soha, semmilyen tekintetben nem volt veszélyes ember, ennek ellenkezőjét állítani nevetséges" – írták.

Rovatok