Index Vakbarát Hírportál

Alexander Stubb kizáratná a Fideszt a Néppártból

2018. november 3., szombat 15:02

Az Európai Néppártnak (EPP) fontolóra kellene vennie a Fidesz kizárását a pártcsaládból, ha Orbán Viktor továbbra sem tiszteli a pártcsalád értékeit – írja az MTI egy szombati, Alexander Stubbal készült interjú alapján.

Stubb korábban finn miniszterelnök is volt, most pedig a német Manfred Weberrel csap majd össze azért, hogy melyikük legyen az Európai Néppárt jelöltje az EU Bizottságának élére a jövő évi EP-választás után.

Mivel jelenleg ez a pártcsalád a legnagyobb az Európai Parlamentben, mindkettejüknek van esélye arra, hogy a választások után az Európai Bizottság elnöke legyen, Stubb győzelme esetén ugyanakkor a most elhangzottak alapján szorult helyzetbe kerülhet a Fidesz.

Stubb szerint az EPP-nek fontolóra kéne vennie a Fidesz kizárását a pártcsaládból, egyúttal pedig leszögezte, hogy

egyáltalán nem tolerálja az intoleranciát, és elfogadhatatlannak nevezte a szólás-, a gyülekezési és a tudományos szabadság Orbán Viktor általi korlátozását.

A finn csúcsjelölt egyébként nem először kritizálta a magyar kormányt, korábban az EUrologusnak már elmondta, hogy tárgyalni fognak a Fidesszel a párton belül, amelynek a végén egy írásos nyilatkozatot szeretnének látni a magyar kormánypárttól, amelyben hitet tesz a szövetség által vallott értékek mellett. Ha a Fidesz hajlandó erre, akkor az EPP tagja marad, de ha nem, akkor „itt az ideje továbbállni” – tette hozzá.

Stubb az interjúban egyébként a migráció kérdésében kiállt Angela Merkel német kancellár mellett, és dicsérte azért a szerepéért, amelyet az EU és Törökország közötti 2016-os megállapodás megkötéséért tett.

Stubb=liberális, egyébként meg Soros

Az interjúra már reagált is a kormány, mint írták, ők a bajor Manfred Weber jelöltségét támogatjuk, mert

Alexander Stubb a Néppárt liberális szárnyának jelöltje, aki Soros Györggyel személyesen nagyon jó kapcsolatot ápol. 

A Fidesz az Európai Néppárt kereszténydemokrata szárnyához tartozik, Orbán Viktor és a Fidesz nem támogatja a liberálisok bevándorláspolitikáját, ezért támadják és kritizálják Magyarországot – tették hozzá.

(Borítókép: Alexander Stubb 2018.októberében. Fotó: FREDERICK FLORIN / AFP)

Rovatok