Index Vakbarát Hírportál

Hiába mentették föl, nem hagyhatja el Pakisztánt az istenkáromlásért elítélt keresztény nő

2018. november 3., szombat 18:43

Hiába zárult felmentő ítélettel szerdán Asia Bibi, az istenkáromlásért elítélt keresztény nő pere, a pakisztáni kormány engedett az országban élő keményvonalas iszlamisták nyomásának, és megtiltották Bibinek, hogy elhagyja az országot.

Bibi ügyvédje szombat délelőtt elmenekült Pakisztánból. Saif Mulook az AFP hírügynökségnek azt mondta, hogy azért kellett távoznia, mert több halálos fenyegetést kapott. A nő védelméről továbbra sem mondott le; azt mondta, azért hagyta el Pakisztánt, hogy továbbra is képviselhesse Bibit. A nő ellen tüntetők szerint ezzel a lépéssel az ügyvéd aláírta a védence halálos ítéletét.

Bibi 2010 óta siralomházban várta a halálos ítélet végrehajtását. Az volt a bűne, hogy sértő dolgokat mondott Mohamed prófétáról, miközben a szomszédaival vitatkozott. Sokan követelték, hogy hajtsák végre rajta a halálos ítéletet.

Mulook a BBC-nek korábban azt mondta, hogy azt tanácsolta Bibinek, hogy meneküljön el egy nyugati országba, a saját biztonsága érdekében. Több ország is menedékjogot ajánlott neki. A szerdai felmentő ítélet után azonban az országot megbénították az iszlamisták tüntetései; több nagyvárosban is tömegközlekedési káoszt idéztek elő. Péntek éjjel a pakisztáni kormány úgy döntött, hogy Bibit a repüléstilalmi listára teszik, és kijelentették: nem zárkóznak el attól, hogy felülvizsgálják a Legfelsőbb Bíróság ítéletét.

(BBC News | Yahoo! News)

Rovatok