Index Vakbarát Hírportál

Az ellenzék fontos győzelmeket aratott a lengyel választáson

2018. november 4., vasárnap 21:56

A lengyel helyhatósági választás második fordulója után Krakkóban és Gdańskban is megmaradnak az ellenzéki Polgári Koalíció (KO) jelöltjeként induló, régi polgármesterek - derült ki az exit poll felmérésekből, amelyeket a Gazeta Wyborcza közölt.

Krakkóban a 2002 óta polgármester Jacek Majchrowski a szavazatok 64,6 százalékát szerezte meg, legyőzve így az országos szinten kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) jelöltjét, Malgorzata Wassermant. Majchrowskit a KO - a Polgári Platform (PO) és a Modern (Nowoczesna) szövetsége - indította

Gdańskban az 1998 óta polgármester Pawel Adamowicz - akit az ellenzék támogatott - a szavazatok 64,7 százalékával győzött a PiS jelöltjével, Kacper Plazynskival szemben.

Kielcében Bogdan Wenta, a lengyel férfi kézilabda-válogatott volt kapitánya győzött. Wenta a KO által is támogatott függetlenként indult az eddigi polgármesterrel, Wojciech Lubawskival szemben. Lubawski is függetlenként indult, a PiS támogatásával.

Az október 21-i első fordulóban nyolc vajdasági székhelyen, ezen belül a fővárosban, Varsóban győztek a KO által támogatott jelöltek, általában az évek óta regnáló polgármesterek. Két hete kilenc vajdaságban győzött a PiS, míg az ellenzéki KO hét vajdaságban kapta a legtöbb szavazatot.

Az eredményt akkor a PiS elnöke, Jarosław Kaczyńskiúgy értékelte: ez jó előrejelzés a jövő évi parlamenti választásokra nézve. A PO elnöke, Grzegorz Schetyna viszont nyilvánvalóan ellenkezőleg értelmezte: a szavazás első lépést jelent az ellenzék jövőbeli győzelméhez.

Második fordulót 649 községben, illetve városban tartottak, ott ahol két héttel ezelőtti első fordulóban a polgármester-jelöltek egyike sem szerezte meg a szavazatok több mint ötven százalékát. A 16 vajdasági székhely közül ötben került sor második fordulóra.

Rovatok