Index Vakbarát Hírportál

Egy 94 éves náci SS-katona állt bíróság elé Németországban

2018. november 6., kedd 19:40

Egy volt náci SS-katona állt most bíróság elé második világháborús bűncselekmények miatt. A most 94 éves Johann Rehbogen nem messze Danzig (Gdansk) városától, a Stutthof koncentrációs táborban szolgált őrként 1942 júniusa és 1944 szeptembere között.

Mindössze 18 évesen.

Éppen ezért a münsteri fiatalkorúak bírósága előtt tárgyalják az ügyét, mert a bűnök elkövetésénél még nem érte el a huszonegyet. A férfit tolószékben tolták be a tárgyalóterembe, kezében bottal. A vád szerint őrként bűnrészes volt több száz tábori fogoly 1944-es meggyilkolásában. Körülbelül száz lengyel foglyot gázosítottak el az év júniusában, később még jóval több foglyot, miután más országokból is deportáltak ide zsidókat.

A bírák előtt álló vádlott zokogásban tört ki, amikor az ügyvédek felolvasták a holokauszttúlélők vallomásait. Egy USA-ban élő nő például azzal vádolja őt, hogy "segített megölni a szeretett anyámat, akit egész életemben hiányoltam".

A vád szerint a férfi őrként tisztában volt azzal, hogy a foglyokat elgázosítják, agyonlövik vagy halálra éheztetik. A vádlott viszont 2017-es kihallgatásánál azt vallotta, neki fogalma sem volt arról, milyen szörnyűségek zajlanak a táborban. Erre feltették neki a a kérdést, hogy akkor vajon miért voltak annyira vékonyak a tábori foglyok, mire azt mondta, hogy az ott kapott étel olyan kevés volt, hogy egy uniformisba akár két katona is befért volna.

A Stutthof tábort 1939-ben húzták fel, és körülbelül 110 ezer foglyot hoztak ide (köztük Magyarországról is).

Ebből 65 ezret végeztek ki.

Ha a 94 éves férfit bűnösnek találják, akár tizenöt évet is kaphat.

(Sky News, The Local)

Rovatok