Index Vakbarát Hírportál

Kína továbbra is visszautasítja az ujgurok tömeges fogva tartásának vádját

2018. november 6., kedd 16:47

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának keddi, genfi ülésén is visszautasította Kína azokat a nyugati vádakat, hogy Peking a muszlim ujgur kisebbség mintegy egymillió tagját átnevelőtáborokba zárta az ország nyugati részén fekvő Hszincsiang-Ujgur autonóm területen – írja az MTI.

Nem fogadunk el politikailag motivált vádaskodást néhány olyan ország részéről, akik elfogultak velünk szemben.

– mondta Le Jü-cseng kínai külügyminiszter-helyettes válaszul arra, hogy az ülésen az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és az Egyesült Államok is hangot adott aggályainak a táborokkal kapcsolatban.

Az ülés alatt egyébként Genfben az ujgurok jogai mellett kiálló csoportok is tiltakoztak. A jogvédők azt szeretnék elérni, hogy az ENSZ gyakoroljon nyomást Pekingre az emberi jogok terén, köztük az ujgurok internálótáborokba zárása miatt álláspontjuk szerint ugyanis Kína célja nem más, mint

megfosztani az ujgurokat vallásuktól és etnikai identitásuktól.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a hivatalos kínai álláspont szerint nincs szó az ujgurok tömeges internálásáról, vagy politikai átneveléséről, a táborokban csak szakképzést és jogi képzést biztosítanak az ott lévőknek, hogy megelőzzék a vallási szélsőségesség kialakulását.

Az amerikai Jamestown Foundation hétfőn közzétett elemzése szerint ugyanakkor a hivatalos kínai költségvetési adatok ezt a magyarázatot nem támasztják alá, ugyanis

Az ujgur kisebbség helyzetéről ebben a cikkünkben számoltunk be részletesen:

Rovatok